И Съюзът на съдиите скочи срещу избора на инспектори към ВСС

Новините

20-12-2011, 12:28

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Вчера говорителят на ЕК Марк Грей каза, че се следят много внимателно назначенията в съдебната система, особено предстоящото гласуване за тези в Инспектората.

Съюзът на съдиите в България в писмо до председателя на парламента призовава  да не започналата процедура по избор на инспектори за Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) да не се приключва, а да започне отначало, съобщи Mediapool.

Копие до писмото е изпратено до председателя на комисията по правни въпроси Искра Фидосова, ръководителите на парламентарните групи, министъра на правосъдието Диана Ковачева и генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей.

"Убедени сме, че номинациите ще бъдат убедителни, само ако преди да ги направите, анализирате дейността на Инспектората към ВСС, оцените дейността на Висшия съдебен съвет досега и проведете дискусия с участие на външни наблюдатели от организациите на гражданското общество, включително и от професионалните магистратски организации", пишат от съюза.

Според ССБ изслушването на 12-те кандидати е оставило впечатление за симулиране на публичност и прозрачност на мотивите за номинациите. Излъчването на кандидатите за инспектори се осъществило в последния момент, без дискусия, без да са ясни критериите и основанията на персоналните предложения. Ако предложените номинации за инспектори бъдат гласувани, ще означава еднозначно, че Народното събрание дава положителна оценка на работата на настоящия Висш съдебен съвет и че тази оценка се споделя и от представители на управляващото мнозинство.

Вчера говорителят на ЕК Марк Грей каза, че се следят много внимателно назначенията в съдебната система, особено предстоящото гласуване за тези в Инспектората.

Според Грей има "множество притеснения" за начина, по който е протекло изслушването на кандидатите. Те се засилвали и от писмото на неправителствените организации, които също вчера писаха до комисията. В писмото те настояват за промяна в Закона за съдебната власт и спиране на "формалната и непрозрачна" процедура по избор на съдебни инспектори.