Робот-сянка се грижи за самотни старци

Мисия Варна

16-12-2011, 17:15

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Целта на проекта е скоро да започне серийното производство на симпатичните и незаменими Care-O-bote.

Самотни възрастни хора ще могат да останат в дома си, обгрижвани от робот.

Това е проектът,  по който работи екип от български учени от Института по системно инженерство и роботика при БАН. Техният робот-сянка беше представен днес от гл.ас. д-р инж. Найден Шиваров по време на традиционния вече "Ден на роботиката" в Технически университет-Варна.

В екипа освен българските конструктори са и инженери от университета в Кардиф, Великобритания, изследователи от Германия, Италия и няколко големи производители на електроника.

Многофункционалният робот трябва да се превърне в сянка на внука, внучката, сина, дъщерята, лекаря, социалния работник - всеки, от когото има нужда възрастният човек, останал сам на стари години, обясни инж. Шиваров.

Участниците в Деня на роботиката днес - млади конструктори от Варна, София и Габрово, както и ученици от 4 варненски гимназии, видяха видео, в което прототип на уникалния Care-O-Bote носи лекарствата на своя "стопанин", сервира му обяд, който вади от хладилника и претопля, вика лекар, ако човекът падне.

Сервизният робот работи в 3 режима. Ръчен, в който чрез джойстик или таблет живеещият в съседен град роднина може да играе, например, шах със своя баща или дядо. Полуавоматичният режим се използва за изпълнение на предварително зададени грижи: даване на лекарства в точен  час, поднасяне на предварително приготвена храна (донесена от социален патронаж, например), контрол на поетите течности и др.

Автоматичният режим, който се разработва в момента, е важен за случаите, когато интернет връзката спре и роботът не може да бъде контролиран. Тогава той ще може да спре, за да не нарани човека със своите 150 кг. Освен това той ще бъде програмиран автоматично да извика помощ, ако стопанинът му падне или изгуби съзнание - било то през деня или нощта.

Роботът е висок 1.40, има 4 независими едно от друго колела и е истински магьосник със своята модулна ръка (изобретение на живеещия в Германия българин д-р Сава Чакъров). Сред другите му "екстри" са пренасянето на тежки предмети, сваляне на вещи отвисоко, помощ при ставане и сядане - особено ценна за хора с проблемни стави. Care-O-Bote може да бъде управляван и с гласови команди, както и с жестове.

На българския екип е възложена изработката на графичен потребителски интерфейс, който да включва няколко "сценария" за управление на робота: от роднина, от лекар, от професионално лице, наето да замести близките за определен период от време. Българска е и виртуалната реалност, чрез която се задават задачи на Care-O-bote.

Целта на проекта е скоро да започне серийното производство на сервизните роботи. Така хиляди самотни ще избегнат съдбата да бъдат преместени в старчески дом или да са принудени да се преместят да живеят с децата и внуците си

С футболен мач между роботи, демонстриран от студентите от клуб "Роботика и мехатроника" с ръководител д-р инж. Михаил Скопчанов завърши Денят на роботиката'2011.

Студентите показаха и проучванията, направени с помощта на уникалния за България робот, закупен от академичното ръководство за изследователски цели. В него са инвестирани 12 хил. лева.