Отхвърлиха президентското вето върху пенсионната реформа

Архив Варна

16-12-2011, 12:38

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Тотю Младенов: "Ако не се направи реформата в пенсионната система, дефицитът в държавното обществено осигуряване ще продължи да се увеличава и ще бъдат застрашени дори сегашните пенсии"

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване(ДОО) за 2012 г.

122 депутати гласуваха „за” отхвърляне на ветото, „против” бяха 62 народни представители и 9 депутати гласуваха „въздържал се”.

При гласуването ГЕРБ, заедно с независимите депутати събраха точно необходимия брой 121 гласа. По предложение на депутата от левицата Петър Курумбашев решението бе прегласувано. Мотивите му бяха, че ветото виси на 1 глас.

"Господа от ГЕРБ, по време на дебата изтъркахте екраните на таблетите, разбирам, че ви е скучно. А тъй като сте глухонямо мнозинство, поне си изпълнете задължението да натискате копчета."

При второто гласуване ветото беше отхвърлено със 122 гласа.

БСП и ДПС вече подготвят мотивите, с които да атакуват закона пред Конституционния съд.

Социалният министър Т. Младенов защити промените в закона като каза, че управляващите са длъжни да взема тези мерки, иначе точно опозицията ще ги обвини, че не са го направили.

"Ако не се направи реформата в пенсионната система, дефицитът в държавното обществено осигуряване ще продължи да се увеличава и ще бъдат застрашени дори сегашните пенсии", заяви министърът.

Допълни, че приходите в НОИ покриват две трети от разходите за пенсии, а недостигът се допълва от държавния  бюджет, докато хората в работоспособна възраст намаляват и така намаляват осигурителните вноски. Той отхвърли и твърдението на опозицията за липсата на дебат в обществото по пенсионната реформа. Имаше една година дебат по тази тема и защо трябва да се направят реформи, заяви министърът. 

"Това, което правите, не е реформа на пенсионната система, а пестене на пари на гърба на хората. То не решава нито един сериозен проблем, а показва едно нещо - имаме правителство, което е непредсказуемо и никой в България не може  да планира живота си." Така лидерът на БСП Сергей Станишев определи действията на управляващите.

По-рано от ГЕРБ отхвърлиха и исканията дебата да се предава пряко по БНР и БНТ, както и дискусиите да се водят в присъствието на премиера Бойко Борисов. В пленарната залата дойдоха вицепремиера Симеон Дянков и ресорния министър Тотю Младенов.