Училището на Силвестър Сталоун и Рокфелер Трети кани българчета

Мисия Варна

11-12-2011, 14:44

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

30 елитни западни училища участваха в Международния салон за средно образование и чуждоезикови ваканции

Елитният американски колеж в Швейцария Leysin American School in Switzerland, известен с именити възпитаници като актьорът Силвестър Сталоун и наследникът на фамилията Рокфелер - Джон Рокфелер Трети, бе сред училищата, представени в Международния салон за средно образование и чуждоезикови ваканции.

Общо 30 елитни частни средни училища и колежи обиколиха София, Пловдив и Варна  в рамките на салона, който е част от проекта Световно образование.

Това е рекорден брой заявени участия в рамките само на един форум като засиленият интерес е заради трайната тенденция към запазване и нарастване на броя на кандидатите да получат западна диплома и да си гарантират престижен университет, коментира Ирина Христова, управител на Интеграл - организатори на проекта.

По данни на Британския независим съвет (ISC) на Асоциациите на независимите средни училища общият брой на чуждестранните ученици в Англия през 2011 г. се е увеличили с 1900 и е надхвърлил 24 500 ученика. Само за 2011 г. Великобритания е приела 10 900 чуждестранни ученици от различни страни и континенти. Отчита се и засилен интерес на българите към средни училища в чужбина като за последната година броят на кандидатствалите ученици се е увеличил с около 30%.

Въпреки че средното образование зад граница не е масов продукт, търсене в България има, заради сравнително ограничения брой на частни средни училища в страна, коментираха организаторите.
 
Специализираният форум беше насочен към семейства с деца на възраст между 7 и 18 години, които са решили учениците им да продължат и завършат средно образование в чужбина.

Акцент на изложението бяха възможностите за обучение в най-елитните частни колежи с отлична подготовка за кандидатстване в топ университетите в света.

В програмата на изложението бяха включени и нови елитни училища, сред които третото по големина британско частно пансионно училище Oundle School, сред чиито възпитаници е генералният мениджър на Sony Corporation Сър Хувард Стрингер и вокалистът на Iron Maiden - Брус Дикинсън; Bournemouth Collegiate School с база до световноизвестния парк Стоунхендж, в което се е образовал актьорът Бени Хил; немското елитно училище Berlin Brandenburg International Boarding School с преподаване на английски език, в което се обучават ученици от десетки националности.

За изложението във Варна пристигнат и представители на предпочитаните от български кандидати Caterham School и Abey DLD, които са в списъка на топ-училищата за подготовка за престижните британски университети. Според класацията на Financial Times Caterham School e на първо място сред смесените пансионни училища за деца между 11 и 18 годишна възраст. По данни на училището над 90% от учениците постъпват в университет, като 83% от тях кандидатстват в Топ 20 на британските ВУЗ. През 2010 г. 11% от завършилите са приети в Оксфорд.
 
Посетителите първи получиха и новия каталог, 2012-та г. за езикови ваканции в чужбина, в който присъстват и предложения на британски колежи, с възможности за пряко участие на курсистите в церемониите, свързани с лятната Олимпиада, която ще се проведе идната година в Лондон.

В лична среща с чуждестранните експерти, посетителите научиха за възможностите за отпускане стипендии. Българските ученици на възраст 14-18 години ще имат възможност да се включат в конкурс за стипендия, която ще покрива до 30 % от разходите за обучение и настаняване в британски средни училища за целия период на обучението. За целта те трябва да положат тест по английски език в офисите на Интеграл като координатор на проекта и да бъдат одобрени от учебното заведение след интервю с негов представител.