НАП: 2 000 бензиностанции са нередовни

Архив Пловдив

11-12-2011, 15:41

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Срокът за свързване на касовите апарати на всички търговци с НАП е 31 март 2012 г. Ако темповете по този проект се запазят, това значи, че около 50 000 търговци в страната няма да имат физическо време да изпълнят закона

Почти 2000 от около 3200 бензиностанции в страната не са предприели нищо, за да се снабдят с нивомерни системи на резервоарите си до момента.

Ако не направят това до края на годината, е почти сигурно, че ще изпуснат и срока за свързване на фискалните си системи с датчиците на бензиноколонките и нивомерите на резервоарите - края на март 2012 г.
Ще последва налагане на глоба до 10 000 лв. и затваряне на всяка бензиностанция, която не е изпълнила изискването, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Констатацията е направена на среща в агенцията между нейното ръководство, Българската петролна и газова асоциация, производители на фискални системи, сервизни и браншови организации.

"Срокът за свързване на касовите апарати на всички търговци с НАП е 31 март 2012 г. Ако темповете по този проект се запазят, това значи, че около 50 000 търговци в страната няма да имат физическо време да изпълнят закона. Компромиси няма да има, както и отлагане", заяви изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

От началото на 2011 г. обектите за търговия на течни горива бяха задължени по закон да отчитат по електронен път оборотите си в НАП. Заради неизпълнение на изискването 269 обекта бяха запечатани.
През юни бе въведено допълнително изискване - бензиностанциите да добавят към съществуващата финансова информация и данни за точното количество горива, продадени на бензиноколонките и налични в резервоарите.
На практика към вече изградените електронни системи, търговците на горива трябва да инсталират нивомерни устройства, които позволяват на данъчните органи да следят в реално време не само финансовите потоци, но и точните количества горива, които минават през колонките или се намират в резервоарите на бензиностанциите.
По този начин пътят на горивото се следи от внасянето му на територията на страната, до данъчните складове и последващата продажба на дребно на крайни клиенти.