Парламентът одобри по-високите акцизи за горивата

Новините

08-12-2011, 09:08

Снимка:

Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Сега" на 8 декември

Данъчната 2012 г. няма да предложи допълнителни облекчения за гражданите и бизнеса,

а разходите ще нараснат заради поредното увеличение на акцизите, се разбра при окончателното гласуване на данъчните и акцизния закон в парламента, съобщава в. „Сега”.

Мнозинството не одобри нито едно от предложенията на опозицията и не счете за нужно да защитава позициите си, като почти не се включи в обсъждането на проектите.
Четири акцизни ставки се увеличават от догодина. Акцизът върху газьола и керосина скача от 615 на 630 лв. на 1000 литра от януари. От юни ще се въведе за пръв път и акциз върху метана от 0.85 лв. на гигаджаул, както и акциз върху природния газ, ползван за отопление за стопански нужди, от 0.1 лв. за гигаджаул. Няма да се облага с акциз природният газ, използван за битови нужди.

Мнозинството от ГЕРБ вчера не прие предложението на лидера на ДСБ Иван Костов вдигането на акцизите да се отложи заради кризата въпреки наличието на минимални ставки, които България трябва да достигне.

Основната промяна в закона за данъците върху доходите на физическите лица е отмяната на задължението за останалите без работа или работещите на повече от 1 договор да подават данъчни декларации, ако данъкът е авансово удържан в пълния му размер. Това изискване доведе до хаос в данъчната кампания тази година, защото засегнатите масово не бяха запознати с него. Заради отпадането на декларациите при тези групи се въвеждат допълнителни задължения за работодателите да издават служебни бележки за удържани данъци на напусналите служители и на онези, които работят на основно правоотношение при друг работодател. Глобата за неиздаване на бележка е 250 лв. за всеки служител.

Мнозинството отхвърли без аргументи три предложения на "Синята коалиция" за допълнителни облекчения заради кризата - намаление на данъка за едноличните търговци от 15 на 10%, на данъка върху дивидентите от 5 на 1% и освобождаването от данък на реинвестираната печалба.

Разширяването на намалената ставка от ДДС при туризма от 9% за настаняване на туристи във всички видове места за подслон и облекченията за облагане на сделки с имоти са двете основни промени в закона за ДДС. Заради срива на имотния пазар от закона отпада изискването данъчната основа при сделките с нови сгради и имоти да не е по-ниска от данъчната основа при придобиването им. Шумен спор в зала обаче предизвика удължаването на срока на банковите гаранции, които фирмите трябва да предоставят, ако искат да им бъде възстановен ДДС при течаща ревизия. Той се вдига от 4 на 6 месеца и според Михаил Миков от БСП това е поредното посегателство към бизнеса по линия на възстановяване на ДДС, което и без това се бави.

От закона за доходите на физическите лица отпадна изискването в данъчната декларация да се вписват и доходи над 5000 лв. от сделки с финансови инструменти. Тези суми са необлагаеми. Доходите от наем в сгради с етажна собственост ще се облагат с окончателен данък при наемателя, когато това е фирма, а не при получателя, който в случая представлява много лица.