Надежда Нейнски предрича крах на еврото

Архив Пловдив

08-12-2011, 12:05

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Надежда Нейнски направи изказване пред  лидерите на европейската десница

„Не може да има Европа на две скорости, просто защото Европа е една. Преди около двайсетина години не бяхме сигурни как да преодолеем разделението в Европа. Днес сме изправени пред същата дилема. Еврото, което избрахме за наш символ на обединението, заплашва да се превърне в своеобразна нова Берлинска стена, която да спре процеса на сближаване в Европа”. Така евродепутатът от Синята коалиция и президент на Съюза за малки и средни предприятия към ЕНП Надежда Нейнски се обърна към делегатите на 20-тия конгрес на ЕНП в Марсилия.

 Надежда Нейнски направи изказване пред  лидерите на европейската десница, в което настоя Европа да може да променя тактиката, когато е изправена пред неизвестното, но без да отстъпва от принципите на нейните бащи-основатели.

„Имах привилегията лично да участвам в премахването на един инструмент за разделение и изолация, каквито бяха визовите ограничения пред българите, и съм свидетел как това необратимо промени процесите в моята страна. Но не ми казвайте, че това усилие е било напразно!”, заяви от трибуната Надежда Нейнски.

 Тя каза още, че не можем да имаме общ политически ред, без да имаме обща политика. „Не можем да продължаваме да политиканстваме, надявайки се, че лавирането между правните, моралните и емоционални пречки няма да ни изиграе лоша шега и да срине европейската система. Това създава вакуум в очакванията и липса на доверие, което необратимо подкопава икономическия прогрес”.

Като управляващ една от най-влиятелните организации към ЕНП- Съюза за малки и средни предприятия- Надежда Нейнски отбеляза още:„Изправям се днес пред вас в качеството си на президент на организация, която представлява предприемача, който е напълно в правото си да изисква политиците най-после да пресекат кризата. Колективизацията на разходите от кризата не доведе дообещаното в замяна икономическо възстановяване наданъкоплатците. Трябва ли да рискуваме разединение сега, което да доведе до още по-тежки проблеми?”, попита в изказването си Нейнски.

 Конгресът в Марсилия обсъжда дългосрочната политическа визия на ЕНП за Европа под надслов: „Защита на нашите граждани, икономики и ценности: отговорът е повече Европа”.  В него се включиха президентът на ЕНП Вилфрид Мартенс, председателят на групата на ЕНП в ЕП Джоузеф  Дол, председателят на ЕП Йежи Бузек, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, еврокомисарите Антонио Таяни, Гюнтер Йотингер, Мишел Барние, президентът на Франция Никола Саркози, канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерът на България Бойко Борисов, премиерът на Полша Доналд Туск, премиерът на Унгария Виктор Орбан и др.