Австралийски богохулник отнесе 500 удара с камшик и затвор

Новините

07-12-2011, 14:05

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Първоначалната присъда срещу Мансур била 2 години затвор, но после била намалена на 1 година.

Австралийски гражданин беше осъден в Саудитска Арабия на 500 удара с камшик и на една година затвор заради богохулство, предаде Франс прес.


45-годишият Мансур Алмариб е бил задържан на 14 ноември по време на годишното поклонение в град Медина. Според обвиненията на полицията австралийският гражданин е обидил сподвижници на пророка Мохамед. Мансур Алмариб се е молел с други поклонници, когато е бил арестуван.

Мъжът е баща на пет деца. Те твърдят, че до присъдата се е стигнало понеже баща им е прекалено беден и не е имал възможност да си наеме адвокат. Мансур страда от диабет и сърдечно заболяване и едва ли ще издържи и на 50 удара с камшик, казва един от синовете му.

Първоначалната присъда срещу Мансур била 2 години затвор, но после била намалена на 1 година. Представител на австралийското консулство в Саудитска Арабия, е присъствал на произнасянето на и.

През 2009 г. Саудитският крал Абдула отмени наказанието от 60 удара с камшик, наложено на 22-годишната журналистка Розана ал Ями за участието й в подготовката на телевизионно предаване, в което се говорило открито за секс.