Безплатно изследват за туберколоза в Белодробна болница

Архив Пловдив

07-12-2011, 09:47

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Инициативата е в рамките на „Седмица на отворените врати" и се организира съвместно от Министерство на здравеопазването

Безплатни  профилактични прегледи за туберколоза се провеждат в Белодробна болница "Кодуглу" до края на седмицата, съобщи за Plovdivutre.bg д-р Пламен Чорбаджийски. Той уточни, че желаещите могат да попълнят анкетни карти и да им бъде направено манту от 8 до 13,30 часа до петък включително. Тези, на които изследванията се пуснат в петък, ще бъдат доконсултирани другата седмица, но от понеделник прегледите и изследванията ще се заплащат в пълната им стойност, доваби д-р Чорбаджийски. 
 
Инициативата е в рамките на „Седмица на отворените врати" и се организира съвместно от Министерство на здравеопазването и Програма „Подобряване контрола на туберкулозата в България". Финансирането е от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда за четвърти път тази година като част от дейностите по активен скрининг за риск от туберкулоза.

Общо 13 924 са прегледаните и изследвани за туберкулоза по време на кампаниите през март, юни и септември. Новооткритите случаи са 160 като всички са приети за лечение. Открити са и 558 души с латентна туберкулозна инфекция, като на тях също са назначени лекарства и профилактика на заболяването.