От БДЖ сами спират влаковете между 8 и 16 часа заради икономии

Архив Пловдив

06-12-2011, 14:36

Автор:

Мариан Ванчев

Всичко от Автора

Загубите за дружеството са около 300 000 лева на ден

БДЖ възнамерява да спре движението на пътническите влакове в часовия диапазон между 8 и 16 часа, като това цели единствено ограничаване на загубите за дружеството и икономията на експлоатационни разходи, заяви управителят на "БДЖ - Пътнически превози" Методи Христов. Загубите за дружеството са около 300 000 лева на ден, а графиците за работното време на персонала няма да бъдат променяни. „Те ще получават пълния размер на трудовото си възнаграждение, както при престой не по тяхна вина”, допълни той.

Според Христов това спиране в никакъв случай не представлява локаут по смисъла на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, тъй като спирането на влакове няма за цел нито предотвратяване, нито преустановяване на стачката, както и осуетяване на удовлетворяването на предявените искания на стачниците. „Напротив, това доказва самия блокиращ ефект на самата стачка. С нищо не пречим на стачниците, не е ограничен техният избор за стачка.

Така или иначе, негласно се съгласяваме с огромните трудности, които стачката представлява. Бих искал да подчертая, че безопасността не може да бъде застрашена в нито един от случаите”, каза Методи Христов. Той допълни, че дружеството ще уведоми Национална компания „Железопътна инфраструктура” за спирането на тези влакове.