Алилуя! Коледни бонуси от българските работодатели

Архив Пловдив

05-12-2011, 09:28

Автор:

Ончо Оникян

Всичко от Автора

Почти всички работодатели у нас ще зарадват служителите си с коледни бонуси въпреки кризата

Почти всички работодатели у нас ще зарадват служителите си с коледни бонуси въпреки кризата.

63 процента от фирмите ще изплатят бонуси по Коледа на своите работници, сочат данните от анкетно проучване на Българската стопанска камара и бТВ, извършено на 3 и 4 декември.

В същото време обаче едва 27 на сто от анкетираните заявяват, че тази година бонусите ще са по-високи от предходната. Най-щедри са работодателите в тежката индустрия. 29% от тях или всеки трети ще възнагради предколедно служителите си с цяла заплата, а още толкова са работодателите, които ще отпуснат по половин заплата бонус.

В сферата на леката промишленост готовност да зарадват служителите си за празниците с от половин до 1 заплата имат общо 33 на сто от фирмите. Именно в сектора на леката промишленост е и най-малкият процент на работодателите (14%), които няма да изплатят коледни бонуси на служителите си.

В сферата на услугите общо 37% от компаниите смятат да отпуснат предколеден бонус на служителите си в размер на половин до една заплата. Същевременно именно в този сектор фирмите, които нямат намерение да дават бонуси, са най-голям процент (33%). Сравнително по-склонни да отпуснат допълнителни възнаграждения на служителите си са експортно ориентираните фирми, като общо 54% от тях планират между половин и една заплата бонус.