Исландски вулкан може да предизвика катастрофално наводнение

Новините

02-12-2011, 17:37

Снимка:

srebrenik.net

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Катла е десет пъти по-голям от своя съсед, вулканът Еейяфятлайокутл.

На стотици метра под повърхността на един от най-големите ледници на Исландия се появиха признаци за неизбежно изригване на вулкан, което може да стане най-голямото в страната през последните сто години, предаде Би Би Си.


Вулканът Катла, чийто кратер има диаметър 10 километра, може да предизвика катастрофално наводнение, тъй като под въздействието на високата температура ще се разтопи огромният ледник и стотици хиляди кубически метра вода ще се излеят в Атлантическия океан, помитайки всичко пред себе си, пише Би Би Си.

„Сеизмичната активност е висока. Само през последните месеци в кратера на Катла са регистрирани повече от 500 малки труса, което говори за движение на магмата. А това означава, че изригването е неизбежно", заяви специалистът от National Geographic за Исландия Форд Кочран.

Учените наблюдават вулкана от 9 юли, когато бе първият трус, показващ изригване. Те предполагат, че Катла започва нов период на активност - четвърти за 50 години, и е напълно възможно този период да завърши с мощно изригване.