Хомосексуалист поема Белгиям

Архив Пловдив

01-12-2011, 11:53

Автор:

Мариана Пламенова

Всичко от Автора

Очаква се в началото на следващата седмица съставът на кабинета, който ще приложи шестата държавна реформа, да бъде утвърден от Федералния парламент.

Белгия ще има ново правителство. За това се споразумяха политическите партии в страната. Ще бъде съставено коалиционно правителство начело със социалдемократа Елио ди Рупо от френскоезичната южна провинция Валония.
Страната е без правителство 535 дни, с което постави своеобразен световен рекорд. Преговорите за коалиция се протакаха и няколкократно се проваляха след парламентарните избори през юни 2010 г.
Очаква се в началото на следващата седмица съставът на кабинета, който ще приложи шестата държавна реформа, да бъде утвърден от Федералния парламент. Окончателното споразумение се съдържа в 180 страници, които предстои да бъдат прегледани за последен път от техническите експерти на политическите сили.

Председателят на Партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо ще бъде първият министър-председател на Белгия, който е франкофон от Валония, от 1974 г. насам. Той ще бъде и единственият в света министър-председател, който открито обявява своята хомосексуалност.