Компютърни игри ще обучават "трудни" деца

Мисия Варна

23-11-2011, 14:11

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Проект за 260 000 лева предвижда обучения на координатори и осигурява по-голяма практическа приложимост на обучението на деца със СОП

Проект "Хуманизъм и прагматизъм в образованието на деца и ученици със специални образователни потребности" стартира във Варна.

Изпълнител е Община Варна, дирекция "Образование", като партньори са шест детски градини.

Проектът цели да помогне на включването на децата с психически и физически проблеми, на аутисти, епилептици, хиперактивни ученици в образователния и възпитателния процес, чрез координиране на интеграционния процес в учебните и детски заведения, създаване на адекватни дидактически материали и подобряване на обществената толерантност към различията.

"Няма агенция за некачествени педагогически стоки и никой не контролира предлаганите на пазара педагогически помагала", коментира заместник кметът по образование Коста Базитов. Идеята е създадените дидактически материали да бъдат сертифицирани и одобрени в последствие от министерство на образованието.
"Превенцията за деца със специални образователни нужди е изостанала. Проблемът не са децата, а работата с родителите", заявяват специалитите.

Въвеждането на позицията "координатор на интеграционния процес" в училища и детски градини, увеличаване броя на включените и интегрирани деца и ученици със специфични потребности, създаване на консултативна програма за родителски умения за подпомагане на родителите, са специфичните цели на проекта.

В него участници ще бъдат 20 деца на възраст от 3 до 6 години, 18 педагози, 21 специалисти с педагогически функции ще се обучават за координатори.
Подготовката на проекта е започнала преди три години. Още от 2000 година съвместно с Карин дом Община Варна работи в посока на включващото приобщаващо образование.