Германия моли за извинение заради неонацистите

Новините

23-11-2011, 12:54

Снимка:

storyful.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Преди няколко дни 16-те германски провинции обявиха конкретни мерки за по-добра координация в борбата срещу десния тероризъм.

Германия, която успя да си изгради имиджа на приятелски настроена към чужденците страна, моли за извинение.

"Тя се срамува от грешките на тайните служби, от кървавата следа, оставена от дясноекстремистката идеология", коментира германската международна медия Дойче веле.

"Срамуваме се, защото години наред службите за борба срещу престъпността не успяха нито да разкрият навреме, нито пък да предотвратят дълго подготвяни престъпления" - това заяви председателят на Бундестага Норберт Ламерт по време на дискусията във връзка с десния тероризъм в Германия.

В обща декларация германските депутати се прекланят пред десетте жертви на разкритата неотдавна неонацистка групировка от Цвикау. "Ние сме дълбоко засрамени от това, че десетилетия след жестоките престъпления на националсоциалистическия режим дясноекстремистката идеология оставя подобна кървава следа", се казва в текста на декларацията.

Според федералния министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих тези убийства, извършени в рамките на седем години, са удар не само срещу единични лица, а срещу цялото общество в Германия и нейната демокрация. Девет от жертвите са от чужд произход. Десетата е млада германка, полицай по професия.Години наред никой не поставяше под общ знаменател тези убийства и никой не ги свързваше с неонацистките групировки.

"Ето защо сега поне трябва да се спази обещанието да се накажат виновниците и да се пресуши духовното блато на неонацизма", каза Фридрих в Бундестага. Само преди няколко дни той и неговите колеги от 16-те германски провинции обявиха конкретни мерки за по-добра координация в борбата срещу десния тероризъм.