КС отмени лустрацията на дипломатите ченгета

Новините

23-11-2011, 10:02

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" на 23 ноември

Лустрационните текстове в Закона за дипломатическата служба, с които се забранява на сътрудниците на ДС да се назначават за посланици или да заемат шефски постове в МвнР, противоречат на основния закон, е решил вчера Конституционният съд, съобщава „Монитор“.

Трима от магистратите са подписали с особено мнение – Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков. Според 9 от колегите им обаче лустрацията е в разрез с конституцията. Магистратите се позовават на предишно свое решение, с което премахнаха сходни текстове и в правилника на парламента, който има силата на закон.

КС е отменил и атакувания от опозицията текст, според който министърът определя външната политика на страната. Мотивът е, че тя се определя от цялото правителство и  президента и тези правомощия на държавния глава и кабинета са записани в конституцията.

Правителството е поискало от президента отзоваване на посланиците с досиета преди приемането на закона и мотивът не е бил агентурно минало. Затова и не очакват решението на КС да създаде пречка новият държавен глава Росен Плевнелиев да подпише указите за връщането им. Занапред кандидатите за работа в МВнР ще минават предварителна проверка за досиета, както това се прави в МВР.