Пречиствателни станции, е-правителство и резервните части на човека –приоритет на кабинета

Новините

18-11-2011, 13:28

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Туризмът е един от залозите за развитието на държавата, но имаме ли достатъчно пречиствателни станции

Един от приоритетите на България за следващите 2 г. е да се развива в областта на "иновациите, свързани с резервните части на човека"

каза  премиера Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на лидера на РЗС Яне Янев, който пожела да научи какви ще са основните насоки, в които правителството ще работи до края на мандата си

„Ние трябва да се опитаме да направим нещо в иновациите. Виждам България да направи своя пробив, тъй като има изключително добри специалисти, в резервните части на човека. Това е бъдещето. Ако ние тук се съсредоточим като държава, защото имаме страхотни специалисти, можем да заявим приоритет, който е иновативен за света”, обясни Борисов и даде пример с това как вече от стволови клетки учените създават яйцеклетки.

Министър-председателят набеляза още два приоритета в работата на кабинета си - строителството на пречиствателни станции за отпадни въди и въвеждането на е-правителство. Туризмът е един от залозите за развитието на държавата, но имаме ли достатъчно пречиствателни станции. В момента се прави всичко и се съгласува с Европейската комисия, за да се ползват европари, за да започне новият сезон с чисто море.

Същото касае и планинските курорти и големите градове по реки, поясни премиерът. Във връзка с въвеждането на електронното правителство той уточни, че в предишните години е направено доста, но на парче. Идеята сега е системите на различните министерства и агенции да се консолидират и да започне реална обмяна на данни между тях.

Междувременно днес при откриването на дискусия "Електронните инфраструктури: новите магистрали на европейското развитие на България президентът Георги Първанов обяви, че иновациите са ключов  приоритет, нуждаещ се от финансов ресурс, колкото за 10 км магистрали. Изказването му беше направено при откриването на дискусия "Електронните инфраструктури: новите магистрали на европейското развитие на България".

Форумът се провежда по негова инициатива и е организиран от фондацията на съпругата му - Академията за лидерство, както и Софийският университет "Свети Климент Охридски" и Университетът за национално и световно стопанство, чийто ректор проф. Борислав Борисов е съветник на президента.