Алма матер става като Пентагона

Новините

18-11-2011, 09:03

Снимка:

Кристина Баракова-Албу© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

СУ "Климент Охридски" преизбра проф. Иван Илчев за ректор.

„Стандарт” съобщава за вчерашния избор на ректор на Алма матер.

Новият стар ректор на Софийския университет е проф. Иван Илчев. Той бе преизбран след драматичен балотаж с колегата си от Геолого-географския факултет проф. Петър Славейков. Илчев получи 233 гласа срещу 125 за Славейков. Останалите двама кандидати - професорите Божидар Ангелов и Валери Стефанов, отпаднаха още в началото на надпреварата.

Проф. Илчев обеща още от следващата година да въведе система за цялостна преоценка на труда на преподавателите, на базата на която ще се формират заплатите. Ще бъдат въведени и електронни карти, с които студентите ще имат достъп до сградите, но същевременно ще плащат и всички такси, както и покупките си в кафенето и книжарниците. Илчев обеща още засилване на магистърските програми на чужди езици, както и стартиране на дистанционно обучение в поне четири факултета, в които има готовност за това. Алма матер вече ще прави и краткотрайни курсове за професионално обучение. "Джоб Тайгър" отдавна иска да работят с нас по подобен проект" - поясни Илчев. Той обеща също и в най-скоро време да бъде създадена комисия за обществен контрол върху всички сделки, които сключва СУ.

Преди това Илчев отнесе някои критики от преподавателите, че част от обещаните неща са били обещавани още по времето на първия му мандат. Той обаче обясни, че орязаният бюджет е направил невъзможно изпълнението им.