Избраха районни кметове и председатели на комисии

Мисия Варна

16-11-2011, 09:10

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Втората сесия на Общинския съвет по минути. Според дневния ред съветниците избраха кметове на районите, зам-председатели на общинския съвет и председатели на постоянните и временни комисии към общинския съвет. Христо Христов от коалиция Варна утре - вече кмет на "Младост", получи най-голяма подкрепа от общинските съветници

Сесията започна с клетвата на нов съветник от листата на ГЕРБ: Живко Алексиев замени арх. Димитър Николов, който вчера беше обявен за заметник на кмета Кирил Йирданов.

След това председателят на Общинския съвет Николай Апостолов обяви регистрираните групи в местния парламент:

Група Синя Варна утре, обединяваща Синята коалиция и Коалиция Варна Утре със съпредседатели Костадин Костадинов и Николай Недков

Група на ГЕРБ с председател Иван Портних

Група Център - ДПС, "Свободен избор-Екогласност", ОБТ с председател Ради Радев

Група на БСП с председател Борислав Гуцанов

Християнпатриотичен съюз - Нашият град, Атака, "Промяна за Варна" със съпредседатели Петър Липчев, Станислав Димитров, Неделчо Михайлов

Сесията би трябвало да протече по следния дневен ред:

1. Разглеждане на предложение от Кмета на Община Варна относно избор на кметове на райони в Община Варна.
2. Избор на заместник-председатели на Общински съвет-Варна.
3. Създаване на постоянни, временни и специализирани комисии към Общински съвет-Варна, избор на председатели на комисии и утвърждаване на съставите им.
4. Избор на представители на Община Варна във „Водоснабдяване и канализация - Варна” ООД, „Спортен комплекс Варна” АД, „Овергаз Изток” АД.
Упълномощаване на представителя на Община Варна във „Водоснабдяване и канализация  - Варна” ООД във връзка с провеждане на Общо събрание на дружеството.
5. Вземане на решение за телевизионно излъчване на заседанията на Общински съвет-Варна.

09:25 Скандал!

Председателят на Общинския съвет даде думата на кмета Кирил Йорданов да прочете предложенията за районни кметове. Оказа се обаче, че кметът не е в залата и настана неловка пауза. Заместникът Коста Базитов излезе на сцената в опит да обясни нещо, но така или иначе конфузът остана

"Това отношение към районните кметове ли е или към Общинския съвет", обади се от залата Борислав Гуцанов.

После той поиска почивка, "за да излезем от неловкото положение"

Тъкмо когато Николай Апостолов обяви почивка от 15 минути, кметът Йорданов влетя в залата.

Сега той изчете накуп имената на всички предложени за районни кметове, които сега започват да се представят пред Общинския съвет.

09:30

Пръв думата получи Георги Недев, който, както пръв писа ВарнаУтре.бг, е предложен за кмет на район "Одесос". Той каза, че е на 42 години, завършил е Финанси, идва от частния бизнес

Петя Проданова, кандидат за кмет на "Приморски" е  машинен инженер, 20 г. е работила в  "Бюрото по труда" като 13 години е била негов шеф, има 2 дъщери.

Кандидатът за кмет на "Младост" - Христо Христов, е на  46 години, завършил е Историческия факултет на  Великотърновския университет, специализиара Медиавистика в Сорбоната в Париж. После завършва  право и от 13 г. е адвокат. Има 3 деца.

Бъдещият кмет на "Владиславово" Неделчо Михайлов е роден през 1965 г. Пред колегите си той обясни, че е завършил семестриално Боголсовие в Шуменския университет и "трети курс по индивидулане план право във Варненския свободен университет", последните 8 години е бил общински съветник.

Кандидатът за кмет на "Аспарухово" Йордан Николов обясни, че е на 43 г., женен е и има 1 дете  (засега)

09:42

Съветниците изслушаха процедурата по избор и сега излязоха в почивка, докато бъдат приготвени бюлетините за избор на районни кметове

11:00

Най-после приключи гласуването за районните кметове. Всички общински съветници се изредиха да дадат гласа си в "тайната стаичка". Всеки трябваше да пусне отделна бюлетина за всеки от 5-мата предложени. Сега се броят гласовете.

Засега преобладават бюлетините "за". Има 2 недействителни за Неделчо Михайлов и 1 за Петя Проданова.

11:35

Ето и резултатите от гласуването:

"Владиславово" - гласували 50, 8 недействителни бюлетини, "за" - 42

"Младост" - 50 гласували, 6 недействителни, "за" 44

"Приморски" - 50 гласували, недействителни 10, "за" 40

"Аспарухово" - 50 гласували, 9 недействителни, "за" 41

"Одесос" - 50 гласували, 9 недействителни, "за" 41

Сега новите районни кметове: Георги Недев, Петя Проданова, Христо Христов, Неделчо Михайлов, Йордан Николов, ще положат клетва

Заклевам се  в името на Република на България да спазвам конституцията на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на Варна и да работя за тяхното благоденствие. Заклех се!, произнесоха новите кметове.

11:40

Предложенията за зам.-председатели на Общинския съвет бяха прочетени току-що.

От групата "Синя Варна утре" - Снежана Донева
 от БСП - Борислав Гуцанов
от група "Център" - Янко Станев
от ГЕРБ - Иван Портних
от група Християнски патриотичен съюз - Владимир Тонев

Всяка група в Общинския съвет има право на зам.-председател. За създаването на група са нужни поне 4 общински съветници

Така предложениете зам.-председатели бяха гласувани накуп и единодушно

11:45

Започва гласуването за членове и председатели на комисиите в Общинския съвет.

Първа е комисията "Финанси и бюджет" с председател Янко Станев. Никой от общинските съветници не поиска думата по това предложение.

За - 30, 5 - против, 10 - въздържали се е резултатът от явното гласуване. "Въздържали се" бяха съветниците от БСП и 3-те дами от партията на Марешки. "Против" гласуваха 3-ма от Синя Варна утре и 2-ма от Атака.

Представителят на СДС отсъстваше от гласуването.

По искане на Борислав Гуцанов започна поименно гласуване.

Резултатите от поименното гласуване: от 50 присъстващи на сесията съветници (д-р Бояджиев е в командировка), "за" са 31, "против" - 5, 11 "въздържал се", двама не участваха в гласуването.

11:54

Следва комисията по "Архитектура", за неин председател се предлага Таня Парушева от "Нашият град". Тя беше избрана с 46 гласа "за", 0 против, 0 въздържали се

За председател на комисията по "Благоустройство и комунални дейности" с "36" гласа беше избран Ради Радев.

На Комисията по "Собственост и стопанство" с 47 гласа "за" беше избрана досегашната юристка на Общинския съвет Валентина Софрониева от ГЕРБ.

Иван Портних пък е новият шеф на постоянната комисия по Туризъм и рекламна дейност

За комисията по транспорт избран беше Иван Луков от ГЕРБ. Гласувахме "за", защото сме доволни, че отпадна първоначалното предложение председател да е Марио Шиваров, каза Борислав Гуцанов от БСП.

Станислав Темелков от Атака става председател на комисията по "Обществен ред и сигурност".

Скандалният бивш шеф на ТПМЦ-то Славчо Славов беше предложен за шеф на комисията по Образование

Борислав Гуцанов се изказва срещу това предложение с мотива, че в залата има доцент (Медиха Хамза), опитен директор на училище като Йорданка Юнакова...

Преди това за председател на комисията по Здравеопазване беше избрана проф. Анелия Клисарова от БСП. А Лидия Маринова от ГЕРБ за "Социални дейности".

Комисия "Младежки дейности и спорт": с 1 против (Янко Станев) и 4-ма "въздържали се" (от БСП) за председател беше избран Костадин Костадинов

Съветниците гласуваха за създаването на комисия "Европейски въпроси и международно сътрудничество" с председател  Николай Георгиев от ГЕРБ.

Председател на Правната комисия вече е Юлияна Боева от ГЕРБ.

Шефката на Операта Даниела Димова стана председател на комисията по Култура.

Общинският съвет създаде временна комисия "Опазване и възпроизводство на околната среда" и избра за неин председател Николай Пашов.

Борбата с корупцията, в едноименната временна комисия, ще оглавява Петър Липчев. Доста изненадващо решение, тъй като за тази комисия до последно беше спряган синият Николай Недков.

За председател на временната комисия по структурата на Общинския съвет беше избрана Снежана Донева. Оказа се, че почти всички съветници са заявили желание да влязат в тази комисия.

Аврам Тодоров от БСП пък ще отговаря за временната комисия, която ще пише правилника за работа на Общинския съвет и неговото взаимодействие с общинската администрация.

Постоянна комисия "Предотвратяване на конфликт на интереси" създаде Общинският съвет. С 48 гласа "за" за неин председател беше избран Николай Недков.

Комисия по "Приватизация и следприватизационен контрол" беше създадена от Общинския съвет. Неин председател е шефката на дирекция "Собственост" от общинската администрация Теодора Трендафилова, а заместник - общинският съветник от ГЕРБ Николай Стоянов.