Скаридата умее да преде коприна

Животът

15-11-2011, 16:04

Снимка:

BBC.CO.UK

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Миниатюрното подводно създание умее да преде коприна, за да втвърди песъчливата си къща, откриха изследователи

Миниатюрното подводно създание умее да преде коприна, за да втвърди песъчливата си къща, откриха изследователи.

Скаридата, Crassicorophium bonellii, произвежда фибри, които комбинират лепкава био-спойка. Това се дължи на паякообразните умения за производство на коприна. Резултатите - тънки, финни нишки са лепкави и устойчиви на морска вода. Екип от университета Окфорд каза, че това е нов пример за "природна техника за високофункционален материал", съобщава БиБиСи.

Един от авторите на изследването, професор Фриц Волрат от университета в Оксфорд обясни, че скаридата освобождава материал през каналчета на краката си.

"Тя използва фибрите, за да вплете заедно парченца и топчици, с които да построи къщата си", обясни проф. Волрат за БиБиСи. "Тя използва също частици пясък, парченца растителност, водорасли, а дори и своите изпражнения."

Въпреки, че вече се знаеше, че това създание произвежда лепкаво вещество от краката си, учените откриха, че скаридата преде този материал и го превръща в коприна, в много подобен на паяците начин - чрез изпускане на материал през краката си и преработването му в нишка.

Освен, че е устойчив на солена морска вода, изследователският екип не знае нищо повече за способностите на този материал. "Предполагаме, че има съпоставими свойства с тези на паяците - здрав и разтеглив", каза проф. Волрат.

"Нишката обаче е създадена и изплетена под водата и стои под вода до края на живота си, затова сигурно има няколко трика, които я правят способна да функционира в морската вода." Изследователят и неговият екип се надяват, че с разкриването на биологични тайни за подобни материали, те може би полагат основите за създаването на използваеми продукти като морско лепило и др.