Брюксел призна: Европа печели от българските гастарбайтери

Новините

12-11-2011, 09:54

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 12 ноември

Eвропа само е спечелила от българите и румънците, които са напуснали родните си страни, за да работят в икономиката й, съобщи Еврокомисията в доклад, публикуван в петък и цитиран днес в публикация на в. „Труд”.

“Тези работници са дали приноса си към обогатяването на комбинацията от професионални умения и също така са заели вакантни места в сектори и професии с недостиг на работна ръка, например строителството, домашните услуги и ресторантьорството”, заяви ЕК.

Десет от общо 27 държави в ЕС не ни допускат до трудовия си пазар- Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Франция и Холандия. До края на т. г. те трябва да уведомят ЕК дали възнамеряват да удължат ограниченията с още две години, които са им позволени от присъединителните договори на двете балкански страни.

За да продължи забраните, всяка от десетте държави трябва да покаже пред Брюксел, че има сериозни затруднения на трудовия си пазар или опасност от такива. От 1 януари 2014 г. всички бариери пред свободния достъп на българи и румънци до целия трудов пазар на ЕС трябва да отпаднат.

Докладът цитира изследвания, според които българите и румънците не са повишили безработицата в приемащите държави и не са подбили възнаграждения на местните си колеги. Те също не са натежали прекомерно на социалните системи и публичните финанси на домакините си.

В момента над 23 млн. граждани на ЕС, или 9,7% от работоспособното му население, са без работа. В България  безработицата е 11,2%. Заетостта в България и Румъния (63 на сто) остава по-ниска от средната за останалите 25 държави в ЕС (65 на сто). В края на 2010 г. 2,9 млн. българи и румънци (580 хил. българи и 2,24 млн. румънци) пребивават в ЕС-25. Българите живеят главно в Испания (38%), Германия (15%), Гърция (12%), Италия (10%) и Великобритания (7%), а румънците - основно в Италия (41%) , Испания (38%) и Германия (5%).