Държавата е заложник на Корпоративна търговска банка

Архив Пловдив

12-11-2011, 14:00

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Всъщност колко от парите на държавните фирми са в КТБ - 10, 20 или 70%, вече не е известно.

 

Вестник „Труд” прави обзорна публикация с реакциите  на медиите по темата за държавата, която според думите на премиера от интервюто му в понеделничния брой на вестника, държи парите на държавата и тя е един вид неин заложник.

Запитан “Още ли държите парите на държавата в Корпоративна търговска банка?”, той отговаря: “Парите на държавата държим в много банки, в КТБ са някъде около 20%, и то по различни енергийни проекти, от години наред...”. Важното изречение е в следващия отговор:

- Обвиняват ви, че не местите парите оттам, защото тя спонсорира медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, които са твърде благосклонни към вас...

- Това са глупости. Банковата система е такава, че всяко движение в нея, особено при наличието на гръцки банки у нас, може да повлече цялата система. Тези пари са били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали.От думите на премиера излиза, че българската държава е заложник: дори при неизгодни условия не може да извади парите на държавните фирми, за да не фалира банката.

Впечатлени от признанието на премиера в интервюто за “Труд”, през седмицата медиите се заеха с темата. “Капитал дейли” припомни как се стигна дотук. Накратко, през април 2010 г. 48% от парите на 18 големи държавни фирми са в КТБ - 408 млн. лева.

“Сега” прибавя, че “в края на 2010 г. магнетичната сила на КТБ вече бе привлякла 70% от средствата на 10-те най-големи държавни фирми - общо 285 млн. лева”. И коментира репликата на премиера: “Ако това за стопяването на 70-те процента до 20% е истина, сумата вече трябва да е под 100 милиона. Нима бутиковата банка със скъпите клиенти се крепи на тези средства? Излиза, че ако не бяха депозитите и разплащателните сметки на Националната енергийна компания, Българския енергиен холдинг, “Булгартабак холдинг” и други, КТБ нямаше да може да кредитира фирмите на Христо Ковачки, да финансира покупките на медии и футболни отбори, да спонсорира федерацията по самбо...

”Справка на “Медиапул” от публични източници показва, че към момента КТБ е обслужваща банка на няколко от големите дружества в енергетиката - ТЕЦ “Марица изток 2”, АЕЦ “Козлодуй”, НЕК, “Булгаргаз”, “Електроенергиен системен оператор”.

Всъщност колко от парите на държавните фирми са в КТБ - 10, 20 или 70%, вече не е известно. Данните бяха засекретени и не ги дават дори ако медиите ги поискат по силата на Закона за достъп до обществена информация. “Труд” периодично задава този въпрос, особено след като в началото на 2011 г. Европейската комисия започна проверка дали държавата не отпуска помощ на КТБ. Както е известно, правилата на Европейския съюз, в който България членува, забраняват държавна помощ за частни дружества. Ако проверката установи, че помощ има, следва наказателна процедура и огромна глоба.

Тази глоба ще бъде за сметка на българските данъкоплатци. Защото ако министерствата могат да не отговарят на медиите къде са парите на подопечните им държавни фирми и да прехвърлят за информация към самите дружества, които пък се позовават на търговска тайна, то на Европейската комисия правителството е длъжно да даде точна справка.