Иран няма да променя плановете си за ядрена програма

Новините

09-11-2011, 16:35

Снимка:

AFP

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Иранският президент каза, че страната му няма да се отдръпне от ядрената си програма дори за секунда, въпреки слуховете, че разработват ядрени оръжия.

Махмуд Ахмадинеджат каза, че докладът на Съветът за сигурност към ООН се основавал на празни твърдения, подхвърлени от САЩ.

Франция и САЩ се обявиха за нови санкции срещу Иран. Съединените щати, заедно със съдружниците си, подозират  Техеран в разработка на ядрени оръжия, като опасенията са, че това може да подплаши Израел.

Иран обаче дебело подчерта, че тази ядрена програма е насочена единствено и само за граждански цели. "Няма да се мръднем и с частица от това на което сме се отдали.", заяви Ахмадинеджад в телевизионна реч. "Защо накърнявате достойнството на ООН, заради неверните твърдения на Америка?"

"Няма да създадем две бомби, за да се състезаваме с вашите 20 хиляди. Ще изградим нещо, на което няма да може да отговорите. Нещо което е етично, хуманно, солидарно и справедливо.", съобщи по адрес на съединените щати, иранският президент. "Трябва да знаете, че досега нито един от враговете на иранския народ, не е усещал вкусът на победата."

Международната Агенция за Атомна Енергетика каза, че има информация, която свидетелства в опитите на Иран свързани с разработването на ядрено оръжие. От агенцията съобщиха още, че в проучването за използвани специални компютри, които откриват детонатора на ядрена бомба.Това доказва съмненията, че Иран работят върху устройство, което ще е нужно за задействането на ядрено оръжие.