Стресът ухажва грипа и настинките

Новините

09-11-2011, 10:09

Снимка:

fitnesblog.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Незакалената нервна система реагира на нервното напрежение по същия начин, по който би реагирал общо незакаленият организъм на едно излизане на снега по джапанки

Доказана е връзката стрес - простудни заболявания, а при наличие на съответна обстановка - и грип.

Обикновено 4 дни след психотравмена ситуация се развиват и банални възпаления на горните дихателни пътища. Американски специалисти дори определят психотравмата като "психически гнойник". Това е логично и обяснимо, тъй като по време на стрес потребностите на организма от витамини и на първо място от витамин С многократно нарастват. Всички вътрешни запаси се изчерпват, настъпва срив в имунната защита. При простудните заболявания и грипа тази зависимост е най-ярко изразена, но същото важи и за останалите болести.

Колко често казваме за някой, че се е разболял от притеснение? Незакалената нервна система реагира на нервното напрежение по същия начин, по който би реагирал общо незакаленият организъм на едно излизане на снега по джапанки. Много от противогрипните мероприятия имат и противостресов ефект, а също и общоукрепващо нервите действие.

Адаптогените
Това са главно растения и препарати от тях с меко стимулиращо действие, на практика нямат нежелани странични ефекти или отрицателни последици.
Главен представител на тази група е легендарният жен-шен. Други растения с подобен ефект са елеутерококът, китайският лимонник, леузеята и т.н. Наричат се адаптогени, тъй като помагат на организма да се приспособява (адаптира) по-добре към екстремални условия на живот и работа - при голямо психическо и физическо натоварване, голяма надморска височина, прекалено ниски температури или големи горещини, при стресови ситуации.

Между адаптогените особено място заема елеутерокока, наричан още сибирски жен шен. Активира имунната защита, има добро противостресово действие, не на последно място повлиява добре и сезонните депресии.
Адаптогените, без самите те да имат пряко противовирусно действие, не само тонизират организма, като го правят по-невъзприемчив към вирусите, но и помагат да се понесе по-леко заболяването.