Калин Георгиев: МВР ще оптимизира дейностите си

Новините

08-11-2011, 12:31

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

МВР празнува днес професионалния празник на полицията. Гл. секретар Калин Георгиев обяснява за стачката, за даренията, за заплатите, за полицейското насилие, за събитията в Катуница

Под 54 000 служители работят в МВР, въпреки че щатът на ведомството по закон е 61 170 души, съобщи главният секретар на вътрешното министерство Калин Георгиев в интервю за БНТ.

В деня на професионалния празник на полицията той обеща МВР да оптимизира дейностите си, но не използвал думата съкращения. До момента не е имало случай служител на МВР, който е показал качества и е добър професионалист, да е отпаднал от системата поради съкращаване на щата, обяви Георгиев.

Запитан за възможна стачка, той каза, че по закон работещите в МВР нямат право на ефективни стачни действия. "Да погледнем трезво на нещата, да видим къде стоим ние в обществото", призова той. "И да си направи една равносметка - дали имаме право да искаме повече, или да оцелеем в условия на криза. Ако искате да преценим какъв е доходът на останалите гилдии и да видим ние къде стоим, преди да предявяваме претенции", декларира главният секретар. Той обаче припомни, че МВР-служителите доброволно са се отказали от някои права, каквито имат другите граждани.

Главният секретар коментира и темата за полицейското насилие и го определи като мит. „ Няма друга такава държава, в която полицай да бъде блъскан, ритан, да му бъдат късани пагоните и този, който го е направил, да не получава тежко наказание, каза Калин Георгиев "Аз не го виждам това полицейско насилие”.

Наложените ограничения за дарения на министерството ще доведат до по-малко пари за 2012 г. в сравнение с тази, но по думите на Георгиев разликата е пренебрежима.

По повод на Кирил Рашков и случилото се в Катуница Георгиев коментира, че не би искал МВР да се превръща в боксова круша на други институции, които не са си свършили работата.