Карлос "Чакала" обратно в съда

Новините

07-11-2011, 10:50

Снимка:

GETTY IMAGES

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Карлос, венецуелецът, чието истинско име е Илич Рамирез Санчез, все още излежава доживотна присъда във Франция за убийството на двама полицаи през 1975.

Международният революционер със свой собствен почерк, Карлос Чакала, ще бъде изправен пред съда в Париж

по обвинения за повече от четири бомбени атаки в началото на 80-те, които убиха 11 души предаде БиБиСи.

Карлос, венецуелецът, чието истинско име е Илич Рамирез Санчез, все още излежава доживотна присъда във Франция за убийството на двама полицаи през 1975. Той беше пленен от френски специални части в Судан през 1994 г. 62-годишният мъж, си спечели световна слава като главен организатор на смъртоносни бомбени атаки, покушения и задържане на заложници с цел откуп.

Най-скандалният му акт беше внезапното нападение във Виена през 1975-а, когато неговата група взе 11 министри от ОПЕК за заложници. Групата избяга със заложниците със самолет, осигурен от австрийските власти, като накрая им бе осигурено убежище в Алжир. Рамирез беше спипан в болнична стая в Судан през 1994 г и транспортиран до Париж в чувал от френски агенти.

През 1997-ма той беше осъден на доживотен затвор във Франция за убийствата на двама френски агенти и доносник от 1975 г. Новите обвинения са свързани с четири смъртоносни атаки във Франция през 1982 и 1983 година, които погубиха 11 души и други 100 бяха ранени. Пет души загинаха в атаката на влак между Париж и Тулуза. Другите атаки бяха осъществени в Париж, Марсилия и във влак-стрела. Рамирез отрече да има каквото и да е общо с бомбените атаки. Той е роден в заможно венецуелско семейство, учил е в Москва преди да се присъедини към Народен Фронт за Освобождение на Палестина. През 1975 г. приема Исляма. В съда той ще бъде защитаван от Изабел Коутан-Пейр, негов адвокат от 1997, за която той се жени с мюсюлманска церемония в затвора преди 10 години.