Бетонираха мнозинството, нежно отлагат избора на районни кметове

Мисия Варна

04-11-2011, 15:24

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Зала "Пленарна" се пръскаше по шевовете и трудно достигаше въздух за стотиците варненци, за които сесията се оказа любопитна сбирка

Без резки движения, с 40 гласа подкрепа днес беше избран новият-стар председател на Общински съвет Николай Апостолов от ГЕРБ.

фотогалерия»

Извън бетонираното мнозинство останаха групата на БСП и трите дами от Либерален алианс, които стандартно запазиха мълчание. Десет недействителни бюлетини и един празен плик бяха отчетени след тайното гласуване.

Ако се съди по първото гласуване коалиция "Варна утре", "Синята коалиция", "Нашият град","Свободен избор – Екогласност", групата на ДПС, в която вече влезе и Тодор Мутафов от ОБТ, "Атака", Българска партия "Либерали" и "Промяна за Варна" са в лодката на ГЕРБ.

След такава масова подкрепа за мнозинството изборът на районни кметове, който всички очакваха да се случи идната седмица, логично беше отложен за 16-ти ноември, евентуално.

Освен за благодарности към избирателите, трибуна се откри и за "леки" престрелки на ниво кауза и напомняния кой кой е. Кметът първи размаха пръст и като чесън против партийни вампири извади теорията, че сам ще носи отговорност и персонално ще прави промени в администрацията. "Решенията ми не могат да бъдат обусловени от странични за администрацията фактори. Ще ръководя лично", каза в свой стил Йорданов. Той акцентира, че първите неща, с които ще се заеме са снижаването на възрастта за безплатен транспорт, корекции в колективните трудови договори в сферата на социалното дело и здравеопазването. "На добър час. Дано, дано!", лирично се отклони кметът.

Николай Апостолов призна, че в предния мандат общинските съветници не винаги са успявали да тушират политическите си пристрастия, да се абстрахират от икономическите си интереси и личните конфликти и това е затруднявало работата на местния парламент и уронвало престижа на институцията. Той изрази надеждата този мандат да не е така и пожела попътен вятър. Накъде ще вее вятърът обаче е рано да се каже.
 
Парламентаризмът да надделее поиска и неуспелият кандидат за кмет Борислав Гуцанов от БСП, в присъствието на стотици варненци в препълнената зала, в която не достигаше въздух.

Част от тях бяха дошли, заради призива да се съберат недоволните, други очакваха да стане панаир. Гражданите обаче бяха миролюбиво настроени, макар повечето от тях правостоящи, и търпеливо се изнесоха преди да започне процедурата по избор на председател. Единствените, които не успяха да стигнат до залата бяха хората с увреждания. Причината е, че рампата в сградата на Общината, която би трябвало да ползват хората на инвалидни колички, отново не работи.

Гуцанов пак повтори, че иска специална сесия за вечните интереси на Варна, а БСП щяла да работи с всяка една политическа сила, която има сходни виждания за развитието на Варна.

От името на група "Синя Варна утре" Костадин Костадинов акцентира, че за първи път от 9 години Варна отново има дясно мнозинство в Общинския съвет. "Споразумението, което успяхме да подпишем, е първата от многото решителни и бързи крачки, с които Варна ще излезе от патовата ситуация, последвала безпринципното и корпоративно групиране, наложено от БСП и антиконституционната партия ДПС в последните два общински съвета.

След вота на 23 октомври в Общинския съвет на Варна влязоха 12 партии, почти колкото и в миналия мандат, станал жертва на тематични мнозинства и групи по интереси.

Именно на това сложихме край с подписването на споразумението за дясно мнозинство", каза още съпредседателят на "Синя Варна утре". Той подчерта, че трябва задължително да се въведе електронно гласуване и да се публикува цялата информация за работата на общинската администрация и на местния парламент в интернет. На страницата на Община Варна трябва да се излъчват на живо не само сесиите на Общинския съвет, но и заседанията на постоянните комисии в него, където най-често е истинският и съществен дебат за проблемите и бъдещето на града“, допълни Костадинов.

Групата „Синя Варна утре” иска също пълен, точен и актуален регистър на общинската собственост.

Достъпни за всички варненци, според десните съветници, трябва да бъдат и издаваните от администрацията разрешителни за строеж, както и сключените договори за изпълнение на обществени поръчки. „Единствено така ще направим този процес прозрачен и лишен от скрити форми на корупция. В противен случай рискуваме да останем на дъното на позорните класации със 150 дни за издаване на строително разрешително, прогонили не един и двама инвеститори от Варна“, визира Костадинов. Групата настоява още да бъде приета наредба за стимулиране инвестициите на принципа, одобрен от държавата, включващ преференциални условия за инвеститори клас А и Б.

Десните съветници държат за реален равен достъп на всички фирми до обществените поръчки в Община Варна и ще предложат на управляващото мнозинство да се създаде механизъм за контрол на разходваните бюджетни средства. Не на последно място всички важни и значими за града решения трябва да се взимат с референдум, защото варненци не трябва да участват в управлението на града си само веднъж на 4 години, категоричен беше Костадинов. Според него важен момент от работата на десните в този мандат ще е и оптимизрането на местните данъци и такси, както и спешното и антикризисно намаляване на общинските наеми.

В отговор на думите на Костадинов, Янко Станев пледира за уважение към избирателите на ДПС.

"Либерализмът и лейбъризмът ще подкрепят решенията на общински съвет, които не са замаскирани или в потъващи пластове, а са лесни за ориентиране, познаване и разчитане на техния смисъл от гражданите на Варна. Ние не можем да бъдем на всяка цена опозиция и на всяка цена управляващи, дори и ако това води до повишаване или намаляване на политическото влияние на партиите. Защото цената се плаща от Варна. Правата и свободите на варненци независимо от пол, вяра, религия, етнос и тяхната защита за нас е свещена.

Политиката ражда клишета, които не могат да се четат буквално, "цигански гласове", "турски вот" са част от езика на омразата, който ние не приемаме. Лозунгите "Циганите на сапун", "Турците вън" не са богатството на човешката природа и израз на хуманистични критерии, а позор. Това позори Варна", каза в словото си Станев.