Хондурас арестува 176 полицаи в борбата с корупцията

Новините

04-11-2011, 13:48

Снимка:

REUTERS

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Полицаите са били заподозрени в престъпления като убийства, отвличания и търговия с наркотици

Общо 176 служители на полицията в Хондурас са били арестувани, в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, съобщи БиБиСи, позовавайки се на официални изявления.

От министерството на държавната сигурност на Хондурас, казаха, че служителите са били заподозрени в престъпления като убийства, отвличания и търговия с наркотици.

Арестите са в следствие на публични протести след освобождението на четирима полицаи, обвинени в убийството на двама студенти. По-рано през седмицата, президентът Порфирио Лобо, уволни висши полицейски началници и хвърли войската в борбата с престъпността. "Трябва да прочистим изгнилите ябълки от Националната Полиция", заяви Лобо в сряда. Конгресът започна обсъждане на нов закон, който да реформира полицейското насилие и да пребори корупцията.

Арестуваните полицейски служители в акцията от сряда, принадлежат към групата на обвинените в убийството на двамата студенти, преди две седмици.

Освобождението на заподозрените, които изчезнаха след това, провокира гневни изблици в Хондурас. Четирима други, заподозрени, че са намесени, са все още в ареста. В Хондурас, още има гневни отзиви от неотдавнашното разкритие, че 300 автоматични пушки и муниции са били откраднати от полицейско управление.

Страната страда от повишаващата се престъпност, която полицията не успява да овладее.