Исландски скали може би са насочвали викингите

Новините

02-11-2011, 17:50

Снимка:

www.bbc.co.uk

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Викингите са използвали скали от Исландия, за да ги насочват през дълбоките морета, предполага ново проучване.

Норвежките легенди гласят, че слънчеви камъни са ръководели моряците към Северна Америка.

Сега, международен екип от учени оповести в съобщение за Proceedings of the Royal Society, че исландските камъни за функционирали като митичните слънчеви камъни и са излъчвали светлина.

Пътешестващите викинги са ги използвали, за да намерят слънцето в небето като са прикрепяли камъните високо към мачтата. Викингите са били майстори в навигирането и са пропътували хиляди километри между Северна Европа и Северна Америка.

Без магнетичния компас обаче, който не е бил измислен до 13 век, те трябвало да разчитат на други помощни средства за навигация. Без звездите, които са били техен верен приятел през летните месеци, слънцето се оказва най-добрият залог за успех при задаване на посока.

През облачни и мъгливи дни обаче, моряците са разчитали само на посоката на вятъра и мъртвото вълнение, за да ги насочват. Според норвежките легенди моряците са издигали камъни в небето, за да открият местоположението на слънцето, когато облаците са го скривали. Камъните са били лесно разчупвани и оформяни в ромбовидна форма.

Това се е правело, за да се постигне светлинният ефект и намерените останки на потъналия през 1592 година кораб от времето на кралица Елизабет I, говорят за това и са много обещаващи, казват учените.