7% по-скъп ток догодина прогнозира ДКЕВР

Парите

02-11-2011, 08:08

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 2 ноември

Токът може да поскъпне със 7% от юли 2012 г., прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от „Труд”.

Основна причина за увеличението ще стане задължението на централите, които работят на въглища, да купуват емисии на парникови газове. Прогнозата е, в случай че Брюксел одобри искането на българското правителство, това изискване да се въвежда поетапно.

Само преди четири месеца Семерджиев прогнозираше, че потребителите ще плащат до 4 на сто по-скъп ток от лятото на следващата година. От юли 2012 г. в бележките за ток ще присъства нов компонент - “невъзстановяеми инвестиции”, освен вече познатата “зелена енергия”. Под “невъзстановяеми инвестиции” се разбират разходите, които определени централи са направили за тяхната рехабилитация след приватизацията им.

От Българската асоциация на индустриалните енергийни консуматори изразиха съмнения, че в таксата ще влязат и други разходи. Председателят на ДКЕВР увери, че новата графа в сметката за ток няма да оскъпи електроенергията, но в същото време заяви, че новата такса, както и тази за зелената енергия, щели да поскъпват.