Антоанета Цонева: Негласувалите могат да осъдят държавата

Архив Пловдив

28-10-2011, 10:30

Автор:

Камен Коларов

Всичко от Автора

Става въпрос за конституционно право, което неможе да бъде отнемано или препречвано поради някакви административни неуредици или административен произвол

 

„Направихме предложение до Централната избирателна комисия как да бъде решен проблемът с хората в забрателния списък. ЦИК трябва да приеме решение, което да предвижда следното: хората, които имат настоящ адрес, но въпреки това са попаднали в този списък, да могат да извадят удостоверение от общинските служби ГРАО за това, че имат такъв адрес и в избориня ден да се явяват с това удостоверение пред секционната комисия, от СИК напрактика да ги извадят от този забранителен списък, да ги запишат в основния и в допълнителния списък и да приложат това удостоверение към протокола и да направят бележка в самия забранителен списък”, това заяви в предаването на БНТ-2 от Пловдив „Местно време” председателят на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

Според нея това са „две - три административни стъпки и ако бъде прието такова решение напрактика хората, чиито права в момента са нарушени ще могат да гласуват поне на втори тур” на изборите.

Цонева обясни, че до момента няма информация от ЦИК дали предложението е разгледано, но заяви, че зад това предложение вече се е застъпил омбудсманът на Републиката Константин Пенчев. Тя препоръча това решение да се „вземе възможно най-бързо, за да могат гражданите да разберет какво да правят”. Според Цонева е наложетилено до края на седмицата общинските служби ГРАО да работят с удължено работно време, както и в събота, и в неделя. Така ще бъде решен проблемът със забранителния списък, който лиши хилади граждани от конституционното им право да гласуват.

„Става въпрос за конституционно право, което неможе да бъде отнемано или препречвано поради някакви административни неуредици или административен произвол”, бе категорична Цонева. Тя не изключи и възможността Българската държава да бъде осъдена от гражданите, чиито права са били нарушение на първия тур, особено ако не бъдат предприети действия за решаване на проблема поне на втория тур.