Сблъсъци в Гърция между анархисти и полиция

Архив Пловдив

21-10-2011, 08:24

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Над 50 000 хиляди гърци се събраха във втория ден от общонационалната стачка на площад "Синтагма" в центъра на Атина, за да протестират срещу нов законопроект за драстични мерки за икономии.

 

За по-малко от денонощие при масовите сблъсъци в Атина са пострадали над 100 човека, от които 30 служители на правоохранителните органи. 79 души пък са задържани. Това е тъжната равносметка след приемането на спорния законопроект за строги икономии в Гърция.

Сблъсъците започнаха, когато няколкостотин анархисти се опитаха да проникнат в парламента, пред който се провеждаше многохиляден протест на гръцките комунисти. Последва масово сбиване между анархисти и комунисти с използване на палки от двете страни, камъни и коктейли „Молотов" от страна на анархистите.

Над 50 000 хиляди гърци се събраха във втория ден от общонационалната стачка на площад "Синтагма" в центъра на Атина, за да протестират срещу нов законопроект за драстични мерки за икономии. Наложи се сериозна намеса на полицията, която с големи усилия успя да прекрати безредиците и да изтласка анархистите.

Сблъсъците между анархисти и полиция продължиха няколко часа. Късно снощи стана ясно, че един мъж е починал в болница след безредиците в Атина, а причината за смъртта е сърдечна недостатъчност.