НАТО стреляха с гранати със сълзотворен газ на граничния пункт Ягненица

Новините

20-10-2011, 11:10

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В Белград президентът Борис Тадич призова косовските сърби да запазят спокойствие, а НАТО да се въздържа от употреба на сила.

Части на НАТО стреляха с гранати със сълзотворен газ, за да разпръснат стотиците сърби, издигнали барикада на граничния пункт Ягненица. След това бяха използвани бронирани машини за разчистване на купчините, препречили пътя към Сърбия, съобщи "Ройтерс".

Кореспондент на агенцията описва, че в акцията на стотина километра от Прищина и близо до град Зубин Поток са участвали германски и австрийски военни.

Косовските сърби, които не признават независимостта на Косово, обявена едностранно през 2008г., издигнаха барикади по две оспорвани гранични КПП през юли, когато доминираните от етнически албанци косовски власти опитаха да поемат контрола над тях.

Колона от дузина камиони и бронирани машини на КФОР е разположена и на пътя пред спорното ГКПП Бърняк. Военните предупредили с високоговорители сърбите да премахнат загражденията, но без резултат.

В Белград президентът Борис Тадич призова косовските сърби да запазят спокойствие, а НАТО да се въздържа от употреба на сила.

Позицията му демонстрира разрив между Белград и твърдолинейните косовски сърби, след като в сряда сръбските косовски кметове и общински лидери отхвърлиха призивите на НАТО да премахнат барикадите. Вместо това те настояха Белград да изпрати сръбска армия и полиция.

"Позицията им се втвърдява от националисти от Белград, които искат да подкопаят усилията на Сърбия за нормализиране на ситуацията в района и присъединяването й към ЕС", заяви официален представител в сръбската столица, цитиран от "Ройтерс".