Рекорден брой секции в чужбина за президентските избори

Новините

12-10-2011, 15:25

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Почти 5 пъти повече секции ще има на тези избори в Испания, с сравнение с 2006-та.


На тазгодишните президентски избори ще бъдат разкрити най-много секции в чужбина в сравнение с последните два вота за държавен глава.

161 са разкритите секции тази година – за сравнение - през 2001-ва те бяха 156, а през 2006-а – 144, съобщава дирекция "Информация и комуникация" към МВнР.

Различно е и разпределението им -  в Турция броят на секциите е малко по-малък спрямо предишните президентски избори – 41, а през 2006 г. те са 43.

За сметка на това в Испания през 2006 г. е имало 5 секции, сега има 23.

В САЩ през 2006-а е имало 11 секции, сега са 14.

След крайната дата за подаване на заявления 27 септември, МВнР обработи за шест дни всички заявления, постъпили в 98-те български представителства в електронен и хартиен носител.

Външно министерство няма правомощията да селектира и контролира подаваните заявления с оглед на дублиране и други несъответствия и не притежава необходимия инструментариум за това.
 
По повод отварянето на секции в почетните консулства в Хамбург, Дармщат и Магдебург, МВнР е изпратило писмо до ЦИК с предложение за образуването им.

Решението за отваряне на секции в почетните консулства във ФРГ и Франция предстои да бъде взето от ЦИК.

В българското посолство в Мадрид са получени писма от организации на българите в Барселона, в които се изказва съжаление, че липсата на интерес от страна на общността е причината за ниския брой заявления.