7,5 милиона литра и 118 вола „глътна” Октоберфест

Варна Лайф

04-10-2011, 17:59

Снимка:

http://themodernuncle.blogspot.com/

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Празникът е бил посетен от почти 7 милиона души

За германския празник на бирата Октоберфест явно криза няма, изпита е още повече бира от миналата година

На 17-и септември, кметът на Мюнхен Кристиан Уде даде старта на 17-те дни на Октоберфест, избивайки чепа на първото буре бира. След това градоначалникът наля първата халба бира на баварския премиер и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер.

Тази година цената беше по-висока - от 7.80 и 9.20 евро за литър, като за първи път беше премината цената от 9 евро.

Въпреки поскъпването на най-важната напитка за Октоберфест, тази година са изпити 7,5 милиона литра бира. Това е с половин милион литра повече от 2010 година, предаде ДПА.

176-ият празник е бил посетен от почти 7 милиона души. Сбиванията с традиционните огромни халби са били само 58 спрямо 62 миналата година.

Организаторите на фестивала изразиха задоволство от посещаемостта, особено след страховете от евентуален бойкот заради новата рекордна цена от 9 евро за литър бира.

Макар и да не се подобри рекордът от 1985 година, когато е Октоберфест е имал 7.1 млн. посетитети, от фестивала заявиха, че продажбите са вървели доста добре.

Освен бирата е имало 8 % увеличение на консумацията на безалкохолни напитки. И още нещо любопитно - изядени са били 118 вола.

Празникът, основан през 1810 г. ежегодно привлича над 6 млн. посетители, които изпиват бира за около 830 млн. евро.