Митничарите градят килии

Новините

22-09-2011, 11:12

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Митниците ще бъдат оборудвани с арестантски килии до края на годината.

Митниците ще бъдат оборудвани с арестантски килии до края на годината. Причината е, че от януари 2012 г. на Агенция "Митници" ще бъдат върнати дознателските функции, съобщава „Стандарт”.

Така митничари ще могат да разследват и събират годни за съда доказателства за контрабанда и продажба на алкохол и цигари без бандерол. Според приетите на първо четене промени в Закона за митниците служителите на агенцията с дознателски функции ще имат право да задържат нарушители при установени валутни, митнически и данъчни престъпления, ощетяващи хазната. За да има къде да се държат арестантите, агенцията предвижда изграждането на около десет килии по митниците.

Нарушителите ще бъдат задържани от митничарите за не повече от 24 часа.

Арестантите ще разполагат с тоалетни, които също предстои да бъдат изградени, обясниха от агенцията. По думите на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов с решение на директора на агенция "Митници" Ваньо Танов ще бъдат назначени около 200-270 инспектори. Разследващ митнически инспектор може да бъде служител с висше юридическо образование, който не е обвиняем, подсъдим или осъждан за умишлено престъпление от общ характер, реши парламентът. Митническият инспектор ще извършва разследване по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. На разследващите митничари не могат да се възлагат други дейности освен разследване на престъпления, решиха депутатите.