НАП откри 100 млн. лева неплатени данъци от Ковачки

Парите

20-09-2011, 10:45

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Проверка на Националната агенция за приходите (НАП) в 37 дружества на условно осъдения за укриване на ДДС енергиен бос Христо Ковачки е открила укрити и неплатени данъци и осигуровки за близо 100 млн. лв.

Проверка на Националната агенция за приходите (НАП) в 37 дружества на условно осъдения за укриване на ДДС енергиен бос Христо Ковачки е открила укрити и неплатени данъци и осигуровки за близо 100 млн. лв., съобщава „Труд”.

Агенцията е завела и иск за несъстоятелност срещу една от фирмите на Ковачки, а според мидията става въпрос за дружеството "Охрана и минна сигурност".

"Характерно за случая е, че разглеждаме всички дружества в група, тъй като между тях се осъществяват парични транзакции и те се управляват от хора, които считаме, че са свързани по някакъв начин, и най-притеснителното за нас е това, че задълженията им не се погасяват", коментира пред БНТ Митева.

Проверката е започнала преди три месеца.Според запознати стоте милиона са основно декларирани, но неплатени осигуровки и преки данъци. По неофициална информация в момента тече проверка и в още фирми, свързани с Ковачки, освен тези 37. От НАП ще поискат обявяване на несъстоятелност и за останалите фирми, след като успеят да съберат част от задълженията чрез продажба на имуществото на тези предприятия, твърди БНТ.

През пролетта Христо Ковачки получи три години условна присъда заради укриване на 16.7 млн. лв. ДДС. Месец по-късно той започна да прехвърля част от дружествата си на офшорни компании от Сейшелите.