Кучето-герой Алекс откри изчезнало 3-годишно дете (+)

Мисия Варна

30-08-2011, 10:05

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Белгийската овчарка Алекс откри снощи 3-годишната Галина от с. Дюлино, която се е отдалечила на цели 2 километра от мястото, където е била забелязана за последно

След успешна акция на варненската полиция бе открито изчезнало невръстно дете.

3-годишната Галина от с. Дюлино беше обявена за издирване от родителите си вчера следобед. В акцията, в която са се включили техни съселяни и полицаи, са участвали и полицейски кучета. Именно кучетата са намерили следата, която ги довела до детето, скрито в храстите, в гора на два километра от селото, научи ВарнаУтре.бг.

(+) 12:30 ч

Вчера сутринта в около 10 ч група от 4 невръстни деца, най-голямото от които на 6 години, си играли в слънчогледова нива в землището на село Дюлино, община Бяла.

Това каза днес пред журналисти шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров.

Три от децата са се върнали да занесат набраните от тях слънчогледови пити в селото, като са оставили най-малкото - 3-годишната Галина, да си играе в нивата.

В около 12 часа се върнали, но не са я намерили. Обадили се на родителите си и на кмета на село Дюлино - Славчо Славов. Жителите на селото са организирали издирване, но - безрезултатно.

В 15.10 ч са подали сигнал в ОД на МВР-Варна.

50 жители на селото са се явили по призива на кмета, за да участват в издирването, включили са се и 15 служители на полицията, но отново не са успели да я намерят, каза комисар Димитров.

В около 16 часа, той е рапоредил кучета да се включат в търсенето.

По думите на шефа на полицията, благодарение на находчивостта на един от селяните, кучето е успяло да хване следа, а благодарение на правилните действия на водача, момиченцето е било намерено на около 2 км от мястото, където е изчезнало.

Кучето-герой се казва Алекс и е белгийска овчарка на 2 години и половина, каза неговата водачка Магдалена Семкова. Той е намерил следа на детето, което е било босо по черния път. След това са му дали да подуши дреха на детето и след 400-500 метра Алекс го е намерил.

"Умен е, просто трябва да знаеш как да подходиш към него", каза полицай Семкова.

Детето е открито в храсти в гора, след 2 часа търсене - около 19 ч.

3-годишната Галина е била във видимо добро състояние, извършен й е медицински преглед, но не се е налагало да остава в болницата и почти веднага е била върната при родителите си.

Местността е пресечена и детето е намерено на цели 2 км извън нивата, а всички са търсили основно в нея, не са предполагали, че може да се отдалечи на такова разстояние, уточни комисар Димитров.

"Меко казано, притеснението беше сериозно, предвид това, че е невръстно дете. Хипотезите бяха от отвличане до животно, какво ли не", каза още шефът на Областната дирекция на полицията.

"3-годишно дете, не е осъзнавало нищо, даже не плачеше, беше в нормално състояние", каза кметът на Дюлино Славчо Славов.

"Децата често си играят пред къщите, без надзор от родители, от малцинствата са, родителите си знаят", каза още той.

Две следови кучета са участвали в акцията - овчарката Алекс и ротвайлерът Акино, който е на 7 години и е поверен на старши полицай Николай Хаджиев.

Полицай Хаджиев от 17 години работи със следови кучета и днес е неговият последен ден на работа, от утре се пенсионира. Акино е опърничав и друг полицай не може да работи с него, а и е вече стар, каза Хаджиев. Затова и родвайлерът излиза в пенсия заедно с полицая, който ще си го вземе.

"Трудно се обучава едно куче, процесът е дълъг", обясни полицай Семкова. "Кучето винаги трябва да бъде насочено, обезателно да има начална точка", допълни полицай Хаджиев. "Обикновено едно куче работи само с един полицай", каза още той.

Полицията редовно използва следови кучета за различни издирвания, не само на деца, а и на извършители, за патрулна дейност и така нататък, уточни комисар Димитров. Следовите кучета са различни от тези за търсене наркотици, те са обучени да търсят по следа.