Десетте най-опасни плажа в света

Туризъм

09-08-2011, 10:44

Снимка:

Alamy

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Класация на FORBES

Думата "плаж"поражда множество приятни асоциации: лятна ваканция, морски бряг, пясък, вълни, спокойствие.

Но нека не забравяме, че някои плажове са толкова опасни, че безобидното желание да поплуваме може да доведе до трагичен изход.

Кои са те - най-опасните плажове в света?

Forbes e избрал десет плажа, посещението на които може да струва живота или здравето на почиващите.

Плажовете на Квинсленд и на островите Тиви (Австралия): отровни медузи

Смята се, че австралийските плажове са най-опасните в света. Освен нападенията на акули, които в Австралия са обичайно явление, почти всяка година в курортите по северното крайбрежие почиващите стават жертви на отровните кубомедузи. Те, както е известно, притежават една от най-силнодействащите животински отрови, а изгарянето, което предизвикват, може да доведе до летален изход в продължение на няколко минути. Медузите от този вид са твърде незабележими и е трудно да се видят във водата.

Впрочем, леталният изход от срещата с кубомедузи се случва доста рядко. Най-уязвими техни жертви са децата - те най-често не оживяват след получените изгаряния.
За да се избегне рискът, специалистите съветват да се избягва къпането по северното крайбрежие  на Австралия от октомври до април, особено в следобедните часове, когато медузите са най-активни.

Плажовете  Fish Hoek (ЮАР): бели акули

Във водите на Атлантическия океан, миещ бреговете на провинцията Вестерн Кейп, обитава една от най-големите в света популации на бялата акула, която с настъпването на горещините става особено агресивна.

И независимо от това, че на повечето плажове на най-известния южноафрикански курорт Фиш Хук още през 1960 година бяха поставени подводни мрежи, нападенията на хищниците не могат да бъдат избегнати. Така, през 2010 година тук са били регистрирани 21 непредизвикани нападения на акули, 6 от които са завършили със смърт.

Онези, които не биха искали да ги сполети подобна съдба, могат да се информират за активността на белите акули от сайта на организацията Shark Spotters в раздела "shark aktrvity": последното появяване на бялата хищница е регистрирано на 21 юни.

Zipolite Beach (Мексико): силно подводно течение

Тихият, малък плаж с нежен бял пясък и изумрудените води на Тихия океан  привличат много туристи. Местните жители, обаче, избягват това място - особено през периода от април до юни, когато тук, както казват местните жители, водата се бунтува.
"Бунтът" - това са силни подводни течения, които трудно могат да бъдат забелязани от брега. Освен това през летните месеци при пълнолуние има приливи и отливи, с чийто силен поток трудно би се справил дори и възрастен човек. Голяма е опасността и от скалите, които са скрити в океанските бездни.

Атолът Бикини (Маршалските острови): повишено ниво на радиация

Това е неголям атол в Тихия океан, забележителен не само с това, че е дал названието на банския костюм, с който се прослави Брижит Бардо във филма "И Бог създаде жената". От 1946 до 1958 година САЩ използваха островите за изпитания на атомна и водородна бомби.

Нивото на радиация и досега тук е над нормата. Но независимо от това мнозина са на мнение, че някои от плажовете Бикини са напълно безопасни за желаещите да почиват там. Седемдневните почивки обикновено се осъществяват от средата на април до ноември в групи по 12-15 души.

Плажът New Smyrna (САЩ):  акули, нещастни случаи, удар от мълнии

Един от централните плажове на Флорида неслучайно си е спечелил името на най-злополучния курорт в щата. През 2010 година там са регистрирани 640 сблъсъка на различни плавателни средства, 68 от които са завършили със смърт. Специалистите обясняват това с голямата пренаселеност на плажа: спасителите и водните патрули просто не са в състояние да наблюдават всички.

Освен това почиващите на плажа New Smyrna често са мишена за акулите. Миналото лято 13 души са били ухапани и, за щастие, има само един смъртен случай.

Плажът Copacabana (Бразилия): голяма престъпност

Някогашният курорт на висшето общество днес има репутация на най-неблагополучното място за почивка, с най-високия индекс на престъпност в Бразилия.

За бразилското правителство този регион е един от най-проблемните. Тук, в Копакабана, по данни на полицията, живеят най-много наркобарони и представители на мафията. Опасността дебне туристите не само на плажа, но и в хотелите край брега. През 2010 година жертвите на различни престъпления са над 80, а 30 души са били убити.

Repulse Bay (Хонконг): замърсяване

Оригиналното китайско название на този островен залив на юг от Хонконг се превежда като "място, където гнездят чайките". Птиците обаче, отдавна са изоставили това място: боклуци и всякакви замърсявания - типичните проблеми на градските плажове, тук са достигнали своя апогей.

Строителните дейности, започнали още в началото на ХХ век, са нанесли огромни щети на целия регион: отпадъците се изхвърлят направо във водите на Южно-Китайско море.

Всичко това е довело до увеличаването на бактериите и размножаването на водорасли-паразити, които убиват целия морски живот и са причина за неприятния мирис. Независимо от протестите на местните жители и на екоорганизациите  властите предпочитат икономическата  изгода: недвижимите имоти в района на Repulse Bay се смятат за най-елитните и на-скъпите в цял Хонконг.

Плажовете Сан-Паулу (Бразилия): пирани

Речните хищници и днес представляват опасност за хората. Най-активни са те в югоизточните притоци на река Амазонка. По последни данни, най-опасни са плажовете на град Сан-Паулу, където през декември 2009 година са били ухапани от пирани 74 човека. И макар че няма официални данни, известни са многобройни случаи на ампутация на пръсти на ухапани почиващи.

Пираните достигат до 30 см дължина, възрастните могат лесно да отхапят наполовина човешки пръст. Да припомним обаче, че не всички пирани са месоядни - някои от тях се хранят с водорасли и семена.

IПлажовете Вирджиния Бийч (САЩ): нападения на диви лисици

Virginia Beach се споменава даже в Книгата за рекордите на Гинес: това е градът с най-дългия обществен плаж на крайбрежието на Атлантическия океан и Чесапикския залив. Освен това той се смята за  един от най-чистите курортни градове в Америка.

Парковете и плажовете Вирджиния Бийч, обаче, са привлекателни не само за туристите, но и за дивите зверове. Нападенията на хора от побеснели лисици  зачестили от юни 2010 година, а през март 2011-та трима посетители на плажа са били нахапани и издраскани от дивите животни.

Cable Beach (Австралия): крокодили

Неотдавна вниманието на биолозите привлече  22-километровият плаж Cable Beach в австралийския Брум. Именно там бяха регистрирани многократни появявания на ужасяващи с размера си рептилии, а само преди няколко дни плажът отново бе официално закрит.

Обикновено нападения на крокодили в Австралия се случват на плажовете в Северната територия - на такива известни курорти като Квинсленд и около град Дарвин. През последните 25 години тук са били регистрирани повече от 10 смъртни случая след нападения на хора от страховитите хищници.