Президентът пусна промените в Кодекса за социално осигуряване

Новините

04-08-2011, 12:09

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Президентът припомня, че неговото предложение за въвеждане на швейцарското правило, беше подкрепено от организациите на пенсионерите, правителството и неговите социални партньори и прието с консенсус от политическите сили като възможно най-справедливата формула за индексация на пенсиите. Вместо това, сега предизборно се увеличават доходите само на една част от пенсионерите - на вдовците и вдовиците.

Президентът Георги Първанов издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, приет от Народното събрание на 26 юли 2011 г., съобщи Агенция „Фокус”.

Държавният глава не се възползва от правото си да наложи отлагателно вето, въпреки, че приетите промени не само не отговарят на обществените очаквания, но е възможно да предизвикат значимо обществено недоволство сред пенсионерите.

Евентуално връщане на закона за ново обсъждане от народните представители, които до края на месец август са във ваканция, ще засегне интересите и очакванията на някои категории граждани, съобщиха от прессекретариата на президента.

Ще пострадат вдовците/вдовиците, които очакват от началото на септември да получат увеличени от 20 на 26.5 на сто добавки от пенсията на починалия си съпруг/съпруга. Ще бъдат засегнати майките, които според ГЕРБ неправомерно са получили  обезщетения за отглеждане на дете, защото с приетия закон им се опрощават дължимите и възстановяват вече платените лихви.

Президентът счита, че с този закон не се помага на нуждаещите се от социална закрила пенсионери, майки, болни, работещи в тежки условия на труд и други категории лица, а само на част от тях.

Вече две години пенсиите не са увеличавани и индексирани и поради инфлацията те реално намаляват. Така, вместо адекватна грижа и закрила от държавата, пенсионерите са принудени да плащат допълнително високата цена на кризата и неспособността на управляващите да се справят с нея.

Държавният глава многократно е заявявал, че категорично не приема политиката на управляващите да не прилагат от началото на техния мандат действието на разпоредбата на осигурителния кодекс, която предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно по т. н. швейцарско правило - с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на инфлацията през предходната календарна година.