Бойко: Искам магистрала от Банкя до Вършец

Новините

27-07-2011, 08:22

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 27 юли

"Едни имат мечти и организират вотове. За разлика от тези, които искат да ме сменят, аз оставям след себе си магистрали, а не мечти", заяви премиерът Бойко Борисов на първата символична копка на  "лот 2 на АМ „Марица” до димитровградското село Крепост.

"Станишев каза, че е изпълнил 51% от обещаното. Но само в мечтите си. Искам магистрала от Банкя до Вършец. Ако Станишев реши да я прави, да знае, че съм си я помечтал", пошегува се министър - председателят.

Той изненадада фоторепортерите, след като вместо да разбие по традиция шампанското в кофата на багера, подари бялото пенливо вино "Хотингер" на багериста Мюмюн Хасан.

Бъдещият лот на аутобана от Димитровград до Харманли ще е с дължина 34 километра, ще струва близо 122 милиона лева без ДДС, а 80 на сто от финансирането е от Кохезиония фонд на ЕС. Изпълнител е консорциумът "Марица Хайуей", а срокът за строителството е 25 месеца.

Следващата седмица започваме и 33-те километра на лот 1 от Оризово до Димитровград за 130 милиона, обеща строителният министър Росен Плевнелиев.

В същото време откриваните официално вече три пъти отсечки от магистралата от Харманли до Свиленград вече започнаха да се рушат, съобщиха местни медии. Най-зле бил участъкът между 77-и и 80-и километър, където износващият слой започнал да се рони и пропуква. Между 108-и и 112-и километър пък вече се били образували коловози.