Проучване на „Активни потребители”: Ядем по-скъпи, но по-качествени млека и сирена

Новините

12-07-2011, 16:52

Снимка:

SOFIA PHOTO AGENCY

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Анализите на 19 марки сирена и 16 марки кисели млека на български производители, изготвени от Асоциацията “Активни потребители“, УННС и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски и представени във вторник в земеделското министерство, показват наличието на жива закваска от бактерията бацилус булгарикус във всички продукти. Изводът е, че сега българите ядат по-скъпи, но и по-качествени млека и сирена в сравнение с преди две години. Отправната точка за сравнение на показателите на продуктите са изискванията на БДС за бялото саламурено сирене и за киселото мляко.

Обект на проучването са най-продаваните в магазините марки, които имат и най-голям пазарен дял с ценови диапазон на проверените кисели млека от 0.79 лв. за 500-грамова кофичка до 1.80 лв. за 400 гр. сертифицирано биомляко. При сирената най-евтиното е било 7.29 лв. за кг., най-скъпото – 19.98 лв. за кг. продукт, но биопроизводство. Най-често срещата цена при сирената е 14-15 лв., посочи Елка Василева от УНСС, цитирана от Mediapool.

“Изследването показва, че при млечните продукти нещата са се променили в положителен аспект с въвеждането на българския държавен стандарт (БДС). Върнахме вкуса на традиционните български продукти“, заяви агроминистърът Мирослав Найденов.

За две години сиренето е поскъпнало средно с 2 лв., а киселото мляко с 25 стотинки, вероятно това е цената за качеството, посочи председателят на Асоциация “Активни потребители“ Богомил Николов.

В същото време обаче, според изнесените данни, почти еднакво качествени са и сиренето от 8 лв., и това от 15 лв., тъй като почти всички проверени продукти отговаряли в голяма степен на изискванията на БДС и отклоненията от стандарта били незначителни, независимо че само една от марките била обявила, че работи по БДС.

Същото се отнасяло и за изследваните кисели млека, от които шест носели знака за доброволния стандарт. Представящите проучването не успяха да кажат при това положение откъде се появяват сериозните разлики в цените на едните и другите продукти, спазващи стандартите за качество. Те допуснаха, че дистрибуторски политики оскъпяват значително стоките.

Макар и произведени почти по БДС, половината от проверените сирена са съдържали повече от допустимото количество сол по стандарт. При седем от 19-те марки сирена е отчетено по-дълго зреене на продукта от изискваното, а при останалите – отлежаваното е по-малко от допустимото по БДС, посочи Николов.

Като част от подобряването на качеството на млечните продукти, но и на повишаването на цените Найденов посочи ръста на изкупуваното сурово мляко първа категория и на изкупната цена на суровината.

Найденов каза още, че България и Румъния вече са поставили пред ЕК искането си земеделските евросубсидии за двете страни да се изравнят още от 2014 г., а не от 2016 г., както е предвидено сега.