Първа инвестиционна банка: Не е имало обири в наши трезори във Варна и Търново

Парите

08-07-2011, 12:05

Снимка:

alabala.org

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На пръв поглед се натрапва общото при двата обира, анализират криминалистите - извършени са в клонове на една и съща банка, и при двата няма следи от взлом.

На пръв поглед се натрапва общото при двата обира, анализират криминалистите - извършени са в клонове на една и съща банка, и при двата няма следи от взлом.

При обира във Велико Търново цели десет дни никой не е разбрал за посегателството. Видимо всичко в трезора било наред. Не по-различни са обстоятелствата и във Варна, разликата е, че там отворената каса е една.

Във връзка с публикации за извършен банков обир в офиси на Първа инвестиционна банка, от ПИБ твърдят, че няма неоторизиран достъп до салоните на банката в цялата страна. Няма липсващи средства на клиенти или на банката. Офисите на Първа инвестиционна банка работят с обичайното си работно време, се казва в прессъобщението.

Вчера полицията съобщи за два обира на трезори на клонове на ПИБ във Вeлико Търново и Варна.

В морската столица е обрана една единствена касета от трезора, но плячката е солидна - 32-годишният строителен предприемач Николай Лазаров се е простил с два диаманта и близо 60 хиляди лева. Сравнително успокояващото е, че диамантите не са от най-скъпите - и двата са оценени на 4 хиляди лева.

"Установено е, че ключалката която се е отключвала с ключа на собственика е била манипулирана, но по какъв начин и как, това предстои да бъде установено", каза пред БНТ Вяра Алексиева - говорител на Районна прокуратура Варна

От трезора в Търново са изчезнали 350 хиляди лева и 16 хиляди долара - все още не е ясно колко касети са били разбити, за да бъде отмъкната сумата, съобщи БНТ.

Въпреки че директорът на клона на банката във Велико Търново твърди, че обир няма, от полицията пуснаха съобщение до медиите, че именно от този клон и то за период от 10 дни - от 24 юни до 4 юли, са изчезнали близо 350 хиляди лева и 16 хиляди долара, пише investor.bg.

"Това го пуснаха от полицията, няма обир! Трезорът е в отлично състояние. Всичко - касетите са в нормално състояние. Пресцентърът на полицията е пресилил нещата според мен. Недейте да снимате, ако обичате. Имаме нормален ритъм на работа", каза директорът на великотърновкия клон Николай Ефремов пред БНТ.

Клиенти на трезора развълнувани искаха да разберат истинат: "Идваме да разберем - и да ни е страх, и да не ни е страх, нищо не можем да променим".

На пръв поглед се натрапва общото при двата обира, анализират криминалистите - извършени са в клонове на една и съща банка, и при двата няма следи от взлом. При обира във Велико Търново цели десет дни никой не е разбрал за посегателството. Видимо всичко в трезора било наред. Не по-различни са обстоятелствата и във Варна, разликата е, че там отворената каса е една.

Според първоначална версия възможно е ударите да са извършвани през деня, като ключалките на касите не са разбивани, а ловко отключвани. Подобна дръзка серия имаше преди години в София, когато ловък обирджия единак се беше специализирал в отключването на трезорни касети и то докато банката работи.