Силвио Данаилов и Гари Каспаров ще агитират в ЕП за Шах в училище

Мисия Варна

07-07-2011, 13:59

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Президентът на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов и неколкократният световен шампион Гари Каспаров ще убеждават Европейския парламент в полза на каузата си "Шах в училище".

На 18 октомври 2011 г. двамата ще представят в голямата пленарна зала на парламента в Брюксел предложението си, което включва преподаване на шах като задължителен предмет във всички европейски училища за поне 2 години.

Това съобщи снощи първият български еврокомисар Меглена Кунева, която награди двама от участниците в  VIII Открит европейски фестивал на училищните шампиони „Надеждите на света“.

От името на организаторите тя връчи призовете на Веселин Топалов за най-добре представил се състезател в групата до 14 г. Именно на тази възраст българинът става световен шампион през 1989 г. в Пуерто Рико.

Купата с неговото име заслужи световната шампионка до 12 г. Анна Стяжкина от Санкт Петербург. От същия отбор е и Анастасия Назарова, която получи от Меглена Кунева купата на името на Антоанета Стефанова за най-добре представила се шахматистка до 10 г. Призът е посветен на световната титла на Стефанова в същата възрастова група през 19898 г. в Пуерто Рико.

Меглена Кунева пожела специално да се запознае с европейския шампион до 12 г. Киприян Бербатов. Тя му пожела да прослави България с шахматните си успехи така както сега го прави именитият му братовчед Димитър Бербатов. "Шахът в училище е много добра идея. Особена за България, която сега има нужда от добро планиране и силна стратегия", каза Кунева.

Тя направи първия ход в 5 кръг на Откритият Международен Фестивал за гросмайстори и майстори „Опен Варна“. За играещия на първа дъска с белите Борис Чаталбашев тя избра начало с d2-d4. Това донесе успех на българския гросмайстор и късно снощи той завърши с победа, започнатата от гостенката партия. Така Чаталбашев е едноличен водач в класирането преди последните 4 кръга.

След него с по 4 точки са 8 български шахматисти: Владимир Георгиев, Кирил Бадев, Григор Григоров, Киприян Бербатов, Христо Ивелинов, Петър Арнаудов, Теодоси Костадинов и Минко Шишков, които оставиха след себе си гостуващите гросмайстори от Франция и Русия. Играещият за Франция украинец - гросмайстор Николай Легкий е с 3 точки след тежка загуба от организатора на турнира Борис Христов.

Утре в хотел "Адмирал" са последните партии на VI Европейско първенство на училищни шахматни отбори. Вече са ясни победителите в най-малките групи. При 8-годишните златото отива при първия отбор на Москва, а среброто е за шахматистите от Минск.

Санкт Петербург печелят първото място при 10-годишните, а Москва-1 - среброто. Все още не са ясни бронзовите медалисти в двете групи. Със сериозни шансове е и варненският отбор при 10-годишните - "Млад гросмайстор", който е 3-ти след днешния кръг. Все още е голяма интригата в другите 3 групи, където от утрешните срещи зависи класирането и за 3-те места.

Организатори на първенството са Европейският шахматен съюз, Община Варна, Българската федерация по шахмат и Шахматен клуб „Веселин Топалов” Варна, под покровителството на Световната шахматна федерация ФИДЕ. Турнирът се провежда с помощта на "Далкия"-Варна, iCARD, "МТГ Делфин", минерална вода "Клисура", Мегапринт Трансферс ООД и АБ травел.

Награждаването на отборите е от 14 часа утре, 8 юли 2011 г. в хотел "Адмирал".