Скандал в новата банка на Цветелина Бориславова

Архив Варна

05-07-2011, 04:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Комисията за защита на конкуренцията проверява за свързаност и съгласувани действия трима от акционерите в Българо-американската кредитна банка, пише във вторник „24 часа”.

Производството е образувано на 30 юни след самосезиране и сигнал от инвестиционното дружество на Цветелина Бориславова "Сиесайеф", което купи 49,9% от банката.

Проверката е за евентуално нарушение от американските "Грамърси имърджинг маркет фънд", "Грамърси селект мастер фънд" и "Дейтън инвестмънтс холдинг" на изискването за уведомяване на комисията преди придобиване на контрол.
За това от "Сиесайеф" алармират КЗК на 24 юни в писмото  и искат проверка.

В решението си от КЗК посочват, че "възникват основателни съмнения относно независимостта между трите дружества, която поражда и предприемане на последваща координация на техните действия като акционери при вземане на стратегически решения". Ако има съгласуваност, за да се определи дали дружествата упражняват контрол, трябвало да се анализират протоколите от общите събрания на банката за поне 3 г. назад.

За днес е насрочено извънредно събрание на банката, на което ще се сблъскат две предложения за увеличаване на капитала. От "Грамърси имърджинг", който държи 29,9%, предложиха капиталът да бъде вдигнат с 6,73 млн. акции и емисионна стойност 7,5 лв. за акция.

Преди това управителният съвет на банката предложи двойно вдигане на сегашните 12 624 725 акции и цена от 4 лв. на акция. (24часа)