Мрежа с онлайн измамници в 8 държави беше разбита

Архив Варна

24-06-2011, 04:32

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Полицията в САЩ и седем други държави е конфискувала компютри и сървъри, които са използвани за т.нар. scareware - схема, която е източвала повече от 72 млн. долара от потребители, които са били подмамени да си купят фалшив антивирусен софтуер, съобщи "Ройтерс".

22 компютъра и сървъра са иззети в САЩ и 25 във Франция, Германия, Латвия, Литва, Холандия, Швеция и Великобритания, заяви в официално изявление министерството на правосъдието в САЩ. Самоличността на заподозрените, замесени в схемата, не е разкрита, информира Дневник.

Хакерите са инфилтрирали софтуера в около 960 хил. компютъра, като програмата е съобщавала за намерен вирус. Целта е била да се получат данните от кредитните карти на жертвите, като те се опитат да платят за разрешаването на несъществуващ проблем.

Латвийските власти са намерили поне пет банкови сметки, за които се предполага, че са използвани от хакерите. Американските власти съобщиха в сряда, че са разбили друга схема, като са обвинили двама латвийци за управлението на подобен софтуер, който е довел до загуби в размер на 2 млн. долара чрез реклама на уебсайта на вестник в щата Минесота.

Петерис Сахуровс, на 22 години, и Марина Маслобоева, на 23, бяха арестувани във вторник в Латвия и може да бъдат съдени в САЩ за измама, конспирация и компютърна измама. Scareware e просто поредната тактика на киберпрестъпниците, за да източват пари от гражданите и бизнеса", каза Гордън Сноу от киберотдела на ФБР.