Осветлиха агентите на Държавна сигурност във ВАК

Архив Варна

17-06-2011, 04:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, и техните заместници; други длъжности, които се заемат с акт на Министерския съвет или министър-председателя - Висша атестационна комисия. Проверени са 1242 лица.

За 128 лица Министерски съвет и ВАК не предостави всички необходими данни и за тях проверката продължав
Комисията по досиетата обяви на 183-ма души от системата на Висшата атестационна комисия (ВАК), работили за бившата Държавна сигурност.

Изкуствоведът Аксиния Джурова, дъщеря на дългогодишния министър на отбраната Добри Джуров, е била секретен сътрудник на Разузнавателното управление на Генщаба на Българската армия. Излязоха и имената на видния англицист и преводач проф. Александър Шурбанов, на композитора и музикален педагог Александър Йосифов. Сътрудник на ДС е бил и академик д-р Богдан Петрунов, дългогодишен ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести.

Известният историк и специалист по българското средновековие акад. Васил Гюзелев също е бил вербуван от ДС. Такава съдба е имал и проф. Валери Стефанов, филолог литературовед с трудовете си по история на българската литература.

Ръководителят на катедра "Политология" в Софийския университет проф. Георги Карасимеонов е бил секретен сътрудник с псевдоним "Явор".

Сред агентите на ДС се оказа и известният художник с признание у нас и в чужбина Греди Асса. И преподавателят по актьорско майсторство в НАТФИЗ проф. Здравко Митков не е избягнал съдбата на вербуваните от ДС.

Двама ректори – бивш и настоящ - на университети са също в списъка на Комисията по досиетата. Единият е сегашният ректор на Великотърновския университет с неотдавна даден пореден ръководен мандат проф. Пламен Легкоступ. Вторият е доскорошният ректор на Пловдивския университет проф. Иван Куцаров.

Далеч не последен в печалния списък е и известният критик, литературовед и експерт по антична и западноевропейски литература Симеон Хаджикосев. Комисията освети и имената на видния оперен певец и музикален педагог Павел Герджиков, на сеизмолога и учен с име в своята област и извън България акад. Людмил Христосков, на историка и богослова Казимир Попконстантинов.