Кирчо Киров тайно в Судан, връща трима отвлечени

Архив Варна

07-06-2011, 04:39

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тримата български пилоти, отвлечени в Дарфур през януари, са били освободени вчера след нощна операция на суданските специални части,

планирана по време на тайни преговори между шефовете на българското и суданското разузнаване, пише днес „24 часа” като се позовава на източник от Хартум.

Директорът на НРС ген. Кирчо Киров заминал тайно за Африка последните дни на май, където се срещнал с колегата си ген. Ата ал Маула. Отвлечените в Судан трима български пилоти са освободени след петмесечен плен.

Новината бе потвърдена и от Франс прес.Те ще отпътуват за Хартум, от където ще отлетят за България. И тримата са в добро здравословно състояние.

Те бяха отвлечени през януари на 65 км югоизточно от Ел-Дженейна, столицата на провинция Западен Дарфур.

Тримата са работили за авиопревозвача "Хели ер САУ" като командир, втори пилот и бордови инженер и са превозвали служители на организацията по прехрана на ООН.

Към момента няма информация при какви условия са били освободени.

Според Ройтерс отвличанията на чужденци заради откуп в Дарфур са дело на престъпни банди, които се активизираха след 2009 г. Франс прес съобщи, като се позова на говорител на Световната програма по прехраната в Хартум, че за тримата българи не е платен откуп.