Р.Петков: Има 3 скандални случая по границата, това е провал

Архив Варна

03-06-2011, 06:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Директорът на Гранична полиция създава корупционна среда и оглавява некадърието, каза депутатът от Коалиция за България и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков в предаването „Здравей, България!” на Нова телевизия.

Той твърди, че много груби нарушения са констатирани в дейността на МВР и митниците. В митниците са свързани със злоупотреба с набиране на лични данни, а при МВР е налице пореден груб гаф на границата.

„Това е прецедент въобще в историята на службите. Доведен в страната ни арестант с европейска заповед за арест да излезе от самолета, това е прецедент. Това е израз едновременно на некадърие и корумпираност, защото се заявява, че се издирват двама наши сънародници. Те биват задържани в определена европейска държава. Двамата наши сънародници биват задържани, по тях са водени там процесуално-следствени действия. В резултат, на което нашата държава, властите отказват да изпратят конвой, каквато е практиката, с който те да бъдат взети от там. Държавата, която депортира, има ангажимента да ги достави до средството, с което ще бъдат депортирани, в случая самолетът. Очевидно след отказа на страната ни да бъде изпратен конвой, въпросът е кой го е отказал и с какъв мотив– нямаме пари, не е мотив. Значи този, който не е изпратил конвой, трябва да бъде уволнен веднага. Отговорният, политически фактор трябва да си отиде веднага, защото това е или въпрос на корупция, или въпрос на некадърност.

Второ – след като не е изпратен конвой, очевидно, че властите на депортиращата държава, гледат на задържаните като на турист, той не може да го вкара без документи за самоличност в самолета. Дават им се документите за самоличност, качват се на самолета и в България успеваемостта на МВР и Гранична полиция е 50% - задържат само единия. Това е пример, който унищожава страната в очите на нашите партньори”, коментира Румен Петков и информира, че ще сезирам прокуратурата по този случай.

Според него са три скандалните случая по границата. Имаме гемия, която избяга от Варна при катери, които са последно поколение – това без корупционна практика и некадърие не може да става. Имаме смъртен случай на граничен полицай. Имаме оставена външна граница на ЕС. Това са принципни въпроси – какво означава да загине твой служител, да оставиш външната граница на ЕС не охранявана и от това да няма никакви последствия? Какво означава арестуван човек по твое искане да ти го доставят в държавата и той да избяга от границата? Зад това всичко се крие нещо повече. Ако е възложена проверка по някои от тези 3 случая на директора на Гранична полиция, той е човекът, който създава корупционната среда и оглавява некадърието.. България няма да види Шенген след тези случаи. Това е най-тежкият ни политически провал за тези 20 години и това означава, че системата на ръководство в МВР трябва да бъде реорганизира. Най-грубата грешка беше, че в критичния момент беше сменен един от най-солидните ръководители генерал Красимир Петров и на негово място сложихме това недоразумение”, каза още Румен Петков.

В случай,че се окаже невярна информацията му ,той декларира,че ще се извини в студиото и ще си подаде оставката като депутат.