Глобяват с по 10 000 лв. фирмите, които влагат вода в пилешкото

Новините

31-05-2011, 11:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Фирмите, производителки на пилешко, чиито проби са показали високо съдържание на вода ще бъдат глобени с по 10 хил. лв., съобщи пред журналисти агроминистърът Мирослав Найдено, цитиран от Дневник.

Имената на тези фирми ще бъдат обявени съвсем скоро от Комисията на потребителите, обеща министърът.

Производителите на пилешко месо ще бъдат длъжни да изписват на етикетите съдържанието на вода. Това ще бъде заложено в наредба, по която работи екип в земеделското министерство, обясни Найденов.

През последните седмици в медиите бяха оповестени случаи на влагане на вода в пилешкото месо с цел увеличение на теглото. Агенцията по храните и комисията за защита на потребителите пък изследваха продукти, купени в магазинната мрежа. При  8 от общо 14 взети проби има наднормено съдържание на вода между 27 и 51%., стана ясно от резултатите от проверката. "В повечето случаи това дори не е вода, а солеви разтвори", обясни още министърът, допълвайки, че това е вредно за потребителите.

През миналата година беше въведено и изискване всички производители на млечни продукти, които използват растителни мазнини в своите продукти, да го отбелязват. Тези продукти трябва да бъдат отделени и на щандовете в магазините.